Handenwassenscholenwedstrijd binnenkort van start

De handenwassenscholenwedstrijd gaat binnenkort van start.

Dit jaar wordt de vierde editie gehouden. Voedseldeskundige en trainer Ricky Stutgard stelt dat jong geleerd, is oud gedaan. Daarom wordt begonnen bij de jongeren. Aan het handenwassenscholentoernooi doen kinderen van de basisschool deel.

Doorgaans ligt het aantal deelnemende scholen op vijf. Deze scholen zullen in wedstrijdverband via toneel, zang en dans het handenwassen demonstreren. Dat gebeurt elk jaar rond of omstreeks 5 mei, Wereld Handhygiënedag. Daarvoor geeft een deskundige jury punten en op basis van het aantal behaalde punten wordt de winnaar van het toernooi uitgeroepen.

“Het is heel leuk en heel mooi. We denken soms dat Surinamers geen talent hebben, maar als je dus ziet hoe kinderen van de vijfde klassen het handen wassen uitbeelden… Want we hebben het bijvoorbeeld stijfjes gedemonstreerd, maar hoe ze het in toneel, in zang en dans kunnen presenteren, is heel mooi”, zegt Stutgard.

Infecties voorkomen

Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) zijn de meeste infecties te voorkomen door een goede handhygiëne. Daartoe moeten de handen op de juiste momenten en op de juiste manier worden gereinigd. Middels Wereld Handhygiënedag moedigt de WHO iedereen aan om een goede handhygiëne uit te oefenen. Dit jaar wordt de nadruk gelegd op een goede handhygiëne binnen de gezondheidszorg.

De WHO stelt dat elk jaar wereldwijd honderden miljoenen patiënten worden getroffen door zorginfecties. Meer dan de helft van deze infecties kan worden voorkomen wanneer zorgverleners hun handen op de belangrijkste momenten in de patiëntenzorg goed reinigen.

Medische handhygiëne

Handhygiëne is het reinigen van je handen met of zonder het gebruik van water of een andere vloeistof, of met het gebruik van zeep, voor het verwijderen van aarde, vuil en / of micro-organismen.

Medische handhygiëne heeft betrekking op de hygiënepraktijken met betrekking tot de toediening van medicijnen en medische zorg, die ziekten en de verspreiding van ziekten voorkomt of minimaliseert.

Het belangrijkste medische doel van het wassen van de handen is het reinigen van de handen van ziekteverwekkers (inclusief bacteriën of virussen) en chemicaliën die persoonlijk letsel of ziekte kunnen veroorzaken.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up