Haïtiaanse regering ontslaat bijna alle medewerkers van consulaat in Suriname vanwege mogelijke betrokkenheid bij mensensmokkel

haiti vlag

De Haïtiaanse regering heeft ingegrepen bij haar diplomatieke consulaat in Suriname, die een tussenstation is geworden voor Haïtianen die hun land willen ontvluchten vanwege het toenemende bendegeweld.

Op enkele uitzonderingen na zijn alle Haïtiaanse diplomaten van het consulaat teruggeroepen naar Port-au-Prince, en alle 12 lokaal ingehuurde medewerkers zijn ontslagen, meldt Miami Herald.

Deze drastische maatregelen volgden volgens de nieuwssite na zorgen die door de Franse autoriteiten werden geuit over de mogelijke betrokkenheid van het diplomatieke personeel bij een mensensmokkelnetwerk dat Suriname als tussenstation gebruikt voor Haïtiaanse migranten op weg naar Franse territoria.

Minister van Buitenlandse Zaken van Haïti, Dominique Dupuy, heeft onmiddellijk een intern onderzoek gestart en de Franse en Amerikaanse autoriteiten op de hoogte gebracht van haar beslissing. Meerdere bronnen bevestigen dat deze beslissing vorige week is genomen.

Aanleiding voor de maatregelen was een melding van de Franse autoriteiten aan de Haïtiaanse regering, eind vorige maand. Hierin werd hun bezorgdheid geuit nadat tientallen Haïtianen via Suriname in Frans-Guyana arriveerden en asiel aanvroegen.

Uit een onderzoek bleek dat er op 10 juli minstens één chartervlucht van Port-au-Prince naar de Surinaamse hoofdstad Paramaribo had plaatsgevonden.

Het onderzoek bracht aan het licht dat Haïtianen soms tot wel $4.000 betalen aan een reisbureau om naar Suriname te vliegen, waarna zij per bus verder reizen naar Frans-Guyana of Brazilië.

Vanuit Brazilië ondernemen ze dan de gevaarlijke tocht van 7.000 mijl naar de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico, via de verraderlijke Darién Gap tussen Colombia en Panama.

Uit het lopende onderzoek bleek ook dat minderjarige kinderen onderdeel zijn van de smokkelactiviteiten. Deze kinderen arriveren in Suriname met valse documenten van Haïtiaanse kinderwelzijnsinstanties, waarin ten onrechte wordt beweerd dat ze wees zijn of speciale bescherming nodig hebben.

De Haïtiaanse autoriteiten nemen deze kwestie zeer serieus en blijven de situatie nauwlettend volgen om ervoor te zorgen dat de betrokkenen worden vervolgd en dat verdere misstanden worden voorkomen.