Hackers vallen computers aan met CCleaner

Hackers gebruiken de populaire schoonmaaksoftware CCleaner om toegang te krijgen tot computers die dit programma gebruiken. Zij hebben daarvoor een geheim achterdeurtje ingebouwd in de software.

CCleaner, dat wordt uitgebracht door het Britse bedrijf Piriform, onderdeel van Avast – een van de grootste antivirusmakers ter wereld – is al meer dan twee miljard keer gedownload.

Technici van Piriform ontdekten het virus dat in CCleaner is ingebouwd; het gaat om de versie 5.33.6162 en CCleaner Cloud versie 1.07.3191.

De besmette server is platgelegd en andere servers die een doelwit zouden kunnen zijn, liggen buiten bereik van de aanvallers.

De aanval zou ernstige gevolgen kunnen hebben omdat CCleaner massaal – vijf miljoen downloads per week – wordt geïnstalleerd op desktops.

De makers adviseren dat gebruikers van CCleaner de nieuwste versie downloaden. Besmette systemen zullen met Systeemherstel opnieuw moeten worden geïnstalleerd of teruggebracht moeten worden naar de situatie van vóór 15 augustus.

Meer nieuws

Gewapende rover na ruim een jaar gepakt

De recherche van regio Oost heeft de 50-jarige verdachte Manuel R. aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een gewapende roofoverval in het gebied van de Goninikreek…

JCI introduceert ‘Celebrating-Mandela-Day’

Donderdag heeft de kick-off plaatsgevonden van de #Celebrating-Mandela-Day als onderdeel van het Peace Is Possible-campagne van JCI Suriname. Vijf jaar na zijn overlijden is Nelson…

63 illegalen in juni gedeporteerd

De afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand juni 2018 drieënzestig vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen zijn van verschillende…

Scroll Up