Guyanese man mag zich als vrouw kleden, wet tegen ‘cross dressing’ is ongrondwettelijk, zegt Caribische rechter

De Guyanese wet die het een misdrijf maakt voor mannen en vrouwen om zich in het openbaar te kleden als iemand van het andere geslacht, is ongrondwettelijk. Dat bepaalde het Caribische Hof van Justitie (CCJ), het gerechtelijk orgaan voor de CARICOM.

Deze wet moet dan ook uit het wetboek verdwijnen, zegt het Hof.

De rechters oordeelden in een beroepszaak die vier mannen hadden aangespannen tegen hun arrestatie en veroordeling in 2009; zij werden ondersteund door de Vereniging tegen Seksuele Discriminatie.

De vier mannen identificeren zich als transgenders. Een van werd gearresteerd toen hij gekleed was in een rose blouse en een panty, de anderen hadden een rok aan en een pruik op.

Zij hoorden pas waar zij voor waren aangehouden toen zij voor de rechter verschenen. Die legde hun boetes van 7500 tot 19.500 Guyanese dollars op.

De rechter adviseerde hen bij het opleggen van de straf om naar de kerk te gaan en hun levens aan Jezus Christus te geven; hij vond dat zij in de war waren over hun seksualiteit.

De mannen gingen in beroep, maar zowel het Guyanese Hooggerechtshof als het Hof van Beroep wezen hun argument af dat de veroordelingen discriminerend en tegenstrijdig met de Guyanese grondwet zijn.

Meer nieuws

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up