Guyana’s vicepresident, Bharrat Jagdeo, heeft Suriname gefeliciteerd met de recente ontwikkelingen rondom de gasmonetarisatie en ziet uit naar potentiële gezamenlijke infrastructuur tussen de twee aangrenzende landen met aanzienlijke olie- en gasvoorraden.
Onlangs kondigde TotalEnergies zijn definitieve investeringsbeslissing aan voor de ontwikkeling van het Gran Morgu-project in Blok 58, een project ter waarde van US$10,5 miljard dat zich richt op de productie van 750 miljoen vaten ruwe olie.
Guyana, dat al profiteert van meerdere olieveldontwikkelingen in het Stabroek-blok, heeft Suriname nu gefeliciteerd met zijn eerste grote olieproject, meldt Oil Now.
Jagdeo gaf aan dat Guyana uitkijkt naar samenwerking met Suriname voor meer synergie. Hoewel het Gran Morgu-project zich voornamelijk richt op olie, benadrukte hij dat er ook aandacht moet worden besteed aan de ontwikkeling van gas.
Hij herinnerde eraan dat Suriname aanzienlijke gasvondsten heeft gedaan en dat de gasvoorraden bij de grens met Guyana ook significant zijn.
“We moeten nog samenwerken in het kader van onze projecten om dit gas te gelde te maken, of dit nu binnen de context van het project gebeurt of afzonderlijk. We moeten hierover blijven praten,” verklaarde Jagdeo.
Zowel ExxonMobil als TotalEnergies hebben ontdekkingen gedaan voor de kust van de twee landen. Jagdeo merkte tijdens een persconferentie op 3 oktober op dat er veel gasvoorraden zijn nabij de gedeelde grens van Guyana en Suriname.
Hij gaf aan gesprekken te hebben gehad met de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Albert Ramdin, over mogelijke samenwerkingen. “Hij wil met een team komen, en ik heb aangegeven dat ik een datum zal geven voor deze gesprekken,” aldus de vicepresident.
Naast de bilaterale samenwerking benadrukte Jagdeo de bredere kwestie van energieontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name in Afrika en het Caribisch gebied.
Hij riep op tot meer verantwoordelijkheid van ontwikkelde landen, die historisch gezien de grootste hoeveelheden emissies hebben veroorzaakt.
Jagdeo bekritiseerde de druk van ontwikkelde landen om ontwikkelingslanden te dwingen hun klimaatdoelen te prioriteren ten koste van hun energiezekerheid en ontwikkelingsdoelen.
Hij verklaarde dat landen in Afrika niet gedwongen zouden moeten worden in energiearmoede, terwijl ontwikkelde landen doorgaan met het uitbreiden van hun gasproductie. “Gelukkig luisteren ze niet naar deze mensen en streven ze met volle kracht hun eigen ontwikkeling na,” voegde Jagdeo toe.
Guyana zet in op twee fasen van gasontwikkeling op kleine schaal, waarbij de productie naar verwachting zal pieken rond 125 miljoen kubieke voet per dag (mcf/d).
Fase 1 van het Gas-to-Energy project zal naar verwachting in 2025 starten, met een output van 50 mcf/d. Onlangs heeft de regering biedingen uitgenodigd voor Fase 2 van het project.
Guyana heeft ook Fulcrum LNG geselecteerd om gesprekken aan te gaan met ExxonMobil over de mogelijkheden voor een grootschalige ontwikkeling van aardgas.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com