Grote ster gedoofd: ‘filosoof van het universum’ overleden

De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid, het is de illusie van kennis.” Het citaat is van de gerenommeerde Britse wetenschapper Stephen Hawking. Hij overleed woensdagochtend op 76-jarige leeftijd.

Hawking werd vooral bekend om zijn baanbrekende ideeën in de theoretische natuurkunde en ruimtevaartonderzoek. Hij speelde verschillende cameo’s in de Amerikaanse wetenschapscomedy The Big Bang Theory.

Op zijn 21e kreeg hij amyotrofische laterale sclerose (ALS) ), een slopende neurologische aandoening. De artsen voorspelden dat hij nog maar twee jaren te leven had.

Maar de wereldberoemde astrofysicus vocht, meer dan een halve eeuw, terug; hij bleef bijvoorbeeld communiceren en gebruikte daarvoor een computerspraaksynthesizer.

Stephen Hawking was ervan overtuigd dat de mens, om te overleven, zou moeten uitwijken naar een andere planeet. Hij geloofde ook dat het ooit mogelijk zou zijn te reizen naar bestemmingen buiten ons zonnestelsel.

Dat zouden wij dan wel binnen 100 jaren moeten doen, omdat de mens niet in staat zou zijn de wereld intact te houden.

Beroemde uitspraken van Stephen Hawking:

Mijn advies aan andere mensen met een handicap zou zijn, concentreer je op dingen die je handicap niet verhindert om het goed te doen, en heb geen spijt van de dingen waar het mee interfereert. Wees niet geestelijk en lichamelijk gehandicapt.

Dus de volgende keer dat iemand klaagt dat je een fout hebt gemaakt, zeg hem dat dat een goede zaak kan zijn. Omdat zonder onvolmaaktheid jij noch ik zouden bestaan.

We zijn gewoon een geavanceerd ras van apen op een kleine planeet van een zeer gemiddelde ster. Maar we kunnen het universum begrijpen. Dat maakt ons heel bijzonder.

De grootste vijand van kennis is niet onwetendheid, het is de illusie van kennis.

Mijn doel is eenvoudig. Het is een volledig begrip van het universum, waarom het is zoals het is en waarom het überhaupt bestaat.

Als buitenaardse wezens ons bezoeken, zou het resultaat zijn als toen Columbus in Amerika landde, wat niet goed was voor de indianen. We hoeven alleen maar naar onszelf te kijken om te zien hoe intelligent leven zich zou kunnen ontwikkelen tot iets dat we niet zouden willen ontmoeten.

Eén, vergeet niet om naar de sterren te kijken en niet naar je voeten. Twee, geef nooit werk op. Werk geeft je betekenis en doel en het leven is er leeg zonder. Drie, als je het geluk hebt om liefde te vinden, onthoud dan dat het er is en gooi het niet weg.

Meer nieuws

Laxans kan leiden tot darmaandoeningen

Laxeermiddelen zouden weleens niet zo heel gezond kunnen zijn, vermoedt onderzoeker Justin Sonnenburg van de Stanford University School of Medicine in Californië.  Zijn team voerde…

OHM brengt muzieknotenboek uit

In verband met de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft stichting Organisatie Hindoe Media een muzieknotenboek uitgebracht. Dit om kinderen, musici en anderen te…

Zanger bouwt eigen stad met eigen valuta

Senegal krijgt een nieuwe cryptovaluta en een nieuwe stad: Wakanda. Of beter gezegd: een Wakanda-lookalike. Beide worden vernoemd naar de geestesvader: AKoin  en Akon Crypto…

Mislukte roofpoging aan de Koosstraat

De 47-jarige Steven F. is vorige week donderdag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden. Het RBTP speelde in op de melding…

Brug Tout Lui Faut kanaalweg opgeleverd

“We zijn vandaag hier bijeen om een goed herstelde brug aan u als gemeenschap over te dragen”. Dit zei districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost…

Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA….

Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis…

Scroll Up