Grootste priemgetal bestaat uit 23.249.425 cijfers

Het grootste priemgetal tot nu toe is ontdekt, bestaat uit 23.249.425 cijfers, bijna een miljoen cijfers meer dan de vorige recordhouder. Het getal kan alleen door één en zichzelf worden gedeeld.

Het recordgetal is bekendgemaakt door de Great Internet Mersenne Prime Search (GIMPS), een collectieve zoektocht naar zulke extreme getallen. Een computer had zes dagen non-stop rekenen nodig om het getal te vinden. Vervolgens werd het met vier verschillende programma’s op vier verschillende computers nagerekend.

Wie het priemgetal zou printen, kan negenduizend boekpagina’s vullen en als je elke seconde vijf cijfers binnen 2,5 centimeter invult, heb je 54 dagen later het getal van 118 kilometer lang.

Meer wetenschapsnieuws

Nieuw ontdekte wespsoort heeft monsterangel

Finse wetenschappers hebben in een gebied tussen het Andesgebergte en het Amazoneregenwoud een nieuwe soort wesp gevonden waarvan de angel “op een wreed wapen lijkt”….

Geboorte planeet vastgelegd op foto

Astronomen hebben met een instrument van de gigantische VLT-telescoop in Chili een spectaculaire momentopname gemaakt van de planeetvorming rond de dwergster PDS 70. Dit heeft…

Scroll Up