Grootschalig onderzoek in Engeland wijst op verband tussen tandvleesontsteking en leverkanker

Eerder werd al een verband vastgesteld tussen een ernstige tandvleesontsteking, parodontitis genoemd, en hartziekten, diabetes en enkele kankersoorten.

Uit een recente grootschalige studie in Engeland blijkt nu dat mensen met tandvleesaandoeningen ook 75 procent meer kans hebben om leverkanker te krijgen.

Long- en dikkedarm-kanker (colorectale kanker) kwamen het vaakst voor bij mensen met tandvleesaandoeningen, stelden de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met een ernstige vorm van parodontitis meer dan twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van longkanker dan mensen met een milde vorm of zonder parodontitis. Ook het risico op dikke darmkanker was verhoogd. Een licht verhoogd risico op alvleesklierkanker werd waargenomen.

De onderzoekers weten echter niet zeker of de bacteriën die zorgen voor het ontstoken tandvlees kanker veroorzaken of dat het te wijten is aan een nevenverschijnsel van de ziekte. Een gemeenschappelijke factor is bijvoorbeeld roken: rokers hebben zowel meer kans op tandvleesontstekingen als op long- en darmziekten.

Tandvleesontstekingen leken echter het risico op andere vormen van kanker, waaronder borst-, prostaat-, bloed- en lymfeklierkanker niet te verhogen.

Delen:

Meer gezondheidsnieuws

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Veel poep, urine en slijm in zwembaden

GFC NIEUWS GEZONDHEIDSREDACTIE- Veel bezoekers van zwembaden, 1 op de 5 mensen, zijn te lui om gebruik te maken van het toilet en plassen ongestoord…

Delen:

Knakkende nek leidt tot beroerte

Redactie GFC Nieuws — Josh Hader (28) had midden maart een zere nek. Hij probeerde de pijn met rekoefeningen weg te werken, door zijn nek…

Delen:

Meer behoefte aan junkfood bij slaapgebrek?

Een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad Journal of Neuroscience bevestigt dat mensen die te weinig hebben geslapen, meer behoefte hebben aan calorierijke voeding dan…

Delen:

Wat is diabetische retinopathie?

Diabetische retinopathie is een degeneratieve aandoening van de bloedvaten van het netvlies die voorkomt bij mensen met suikerziekte (diabetes). Het netvlies is de lichtgevoelige laag…

Delen:
Scroll Up