Grootschalig onderzoek in Engeland wijst op verband tussen tandvleesontsteking en leverkanker

Eerder werd al een verband vastgesteld tussen een ernstige tandvleesontsteking, parodontitis genoemd, en hartziekten, diabetes en enkele kankersoorten.

Uit een recente grootschalige studie in Engeland blijkt nu dat mensen met tandvleesaandoeningen ook 75 procent meer kans hebben om leverkanker te krijgen.

Long- en dikkedarm-kanker (colorectale kanker) kwamen het vaakst voor bij mensen met tandvleesaandoeningen, stelden de onderzoekers.

De onderzoekers ontdekten dat mensen met een ernstige vorm van parodontitis meer dan twee keer zoveel kans hadden op het ontwikkelen van longkanker dan mensen met een milde vorm of zonder parodontitis. Ook het risico op dikke darmkanker was verhoogd. Een licht verhoogd risico op alvleesklierkanker werd waargenomen.

De onderzoekers weten echter niet zeker of de bacteriën die zorgen voor het ontstoken tandvlees kanker veroorzaken of dat het te wijten is aan een nevenverschijnsel van de ziekte. Een gemeenschappelijke factor is bijvoorbeeld roken: rokers hebben zowel meer kans op tandvleesontstekingen als op long- en darmziekten.

Tandvleesontstekingen leken echter het risico op andere vormen van kanker, waaronder borst-, prostaat-, bloed- en lymfeklierkanker niet te verhogen.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL

Delen:

Meer gezondheidsnieuws

Tumor van 5,5 kg verwijderd uit maag man

GFC NIEUWS- Een man die ging naar de spoedeisende hulp met ernstige maagpijn moest in allerijl worden geopereerd toen een gigantische tumor werd gespot. Zie…

Delen:

Kraken van nek kan lijden tot beroerte

GFC NIEUWS- Hoewel het kraken van je nek een vrij onschuldige handeling is, kan het in zeldzame gevallen voor ernstige problemen zorgen. Zie ook een…

Delen:

Menstruatiecups

GFC NIEUWS-Tegenwoordig kan je ook gebruik maken van een herbruikbare menstruatiecup. Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE…

Delen:
Scroll Up