Grootschalig botnet ontmanteld door Europol en FBI

Een samenwerkingsverband tussen onder meer de Amerikaanse FBI en Europol heeft eind november geleid tot de ontmanteling van het Andromeda-botnet. Hierbij werd ook een verdachte uit Wit-Rusland gearresteerd. Dit meldt Nu.nl.

Het Andromeda-botnet is ontstaan via een gelijknamige verzameling malware die computers overneemt om vervolgens daarmee voornamelijk andere malware te verspreiden. De malware zou op miljoenen computers staan en wordt met tachtig andere soorten malware in verband gebracht.

De FBI en Europol hebben wereldwijd 1500 domeinnamen overgenomen om zo de verdere verspreiding van de malware te stoppen. Via het internetverkeer naar de domeinen konden tot dusver twee miljoen unieke ip-adressen van slachtoffers worden geïdentificeerd.

Foto: 123RF

Meer technologienieuws

Beveiligingslek in babycamera’s

De Consumentenbond in Nederland heeft bezitters van babycamera’s van Foscam gewaarschuwd om zo snel mogelijk te updaten. Een beveiligingslek stelt hackers in staat om stiekem…

Politie rolt Nederlandse phishingbende op

De Nederlandse politie heeft een phishingbende opgerold, die vooral geld van Belgische slachtoffers heeft gestolen. In totaal zijn zes Nederlandse verdachten van tussen de twintig…

Scroll Up