Veel bewoners van de voormalige Nederlandse Antillen koesteren een misvatting over de politieke status van Suriname. Sommigen van hen denken dat het land deel uitmaakt van de Nederlandse Antillen.
Dit misverstand komt vooral voort uit de gedeelde taal en het feit dat veel Surinamers in Nederland verblijven, wat zorgt voor verwarring over de echte geschiedenis van Suriname.
Een Surinaamse docent die momenteel in het Nederlandse deel van St. Maarten woont en werkt, merkt regelmatig dat er verkeerde beelden bestaan over de historie van Suriname onder de lokale bevolking.
Ze deelde haar ervaringen per mail met onze lifestyleredactie. “Hoewel Suriname al sinds 1975 onafhankelijk is, leeft het idee van een verbondenheid met het Nederlands Koninkrijk nog stevig onder veel Antillianen,” vertelt zij.
Analytici benadrukken dat deze verwarring ook wordt versterkt door sociale en culturele uitwisselingen tussen de Antillen, Suriname en Nederland.
Deze interacties zouden kunnen leiden tot een vertekend begrip van de afzonderlijke historische en politieke paden die elk van deze landen heeft gevolgd.
Het onderwijs op de eilanden speelt volgens hen een belangrijke rol in het corrigeren van deze misvattingen, door meer aandacht te besteden aan de geschiedenis van het Caribisch gebied en zijn relaties met het Koninkrijk der Nederlanden.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com