Een groeiend aantal Surinaamse artiesten wordt in verband gebracht met criminele activiteiten, zoals geweld en drugshandel.
Het Internationaal VrouwenCollectief (KIVC) uit in een gesprek met GFC Nieuws haar bezorgdheid over de invloed die dit heeft op de samenleving, met name op jongeren.
Volgens de organisatie zijn artiesten rolmodellen met een grote invloed, mede door hun bereik op sociale media en muziekplatforms.
Wanneer zij betrokken raken bij strafbare feiten, wordt dit gedrag vaak “genormaliseerd”. Fans blijven hen verdedigen, wat de indruk wekt dat succes en misdaad samen kunnen gaan.
Ook de inhoud van muziek baart zorgen. Veel artiesten verwerken thema’s als geweld en snelle rijkdom in hun teksten, waardoor jongeren blootgesteld worden aan een boodschap die een criminele levensstijl lijkt te verheerlijken.
Het Collectief waarschuwt dat dit bijdraagt aan een negatieve cultuur waarin misdaad als acceptabel wordt gezien.
De organisatie benadrukt dat muzikanten een belangrijke rol kunnen spelen in het inspireren van positieve verandering, maar roept op tot meer verantwoordelijkheid.
Muziek heeft de kracht om te verbinden en te onderwijzen, maar dit mag niet ten koste gaan van de normen en waarden van de samenleving.
Het KIVC dringt erop aan dat artiesten hun platform gebruiken om een voorbeeld te zijn en jongeren op een constructieve manier te beïnvloeden.
Foto ter illustratie.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com