Griepvirus verspreidt zich niet alleen bij niesbui maar ook via adem

Je hand voor je mond houden als je niest of hoest, zou volgens Amerikaanse onderzoekers weinig uithalen om besmetting met griep te voorkomen. Een nieuwe studie heeft aangetoond dat het virus zich via de adem kan verspreiden en dat er geen hoest- of niesbui van je buur nodig is om ziek te worden.

Onderzoeker Donald Milton onderzocht in 2012-2013 142 grieperige studenten aan de universiteit van Maryland. Tijdens 218 observatiesessies hielden de professor en zijn team in de gaten hoe en wanneer de studenten partikels van het griepvirus verspreidden. Ze zaten in een machine die de viruspartikels maten in het vocht dat vrijkwam terwijl ze praatten, ademden, hoestten en niesden.

Niet verrassend ontdekte Milton dat patiënten met hoesten duidelijk grieppartikels verspreidden, maar tot zijn grote verbazing ook dat de helft van de partikels die via de adem vrijkwamen ook het griepvirus bevatten. Dit suggereert volgens Milton dat je ook van deze besmette lucht ziek kunt worden.

Meer wetenschapsnieuws

Mannen kunnen beter navigeren

De wetenschap heeft eindelijk bevestigd dat mannen beter zijn in de weg vinden, wijzen en onthouden, kortom navigeren. Al is dat eigenlijk niets om trots…

Slechts 10% wereldbevolking linkshandig

Het is vandaag Internationale Linkshandigendag. Een dag die in het leven geroepen werd om aandacht te vragen voor de ongemakken waarmee linkshandigen te maken krijgen….

Vrijdag maansverduistering

Door een totale maansverduistering komt de maan vrijdagavond op als een rode bol. Een maansverduistering komt voor als de aarde precies tussen de zon en…

Scroll Up