Goud veiligstellen in buitenlandse kluizen riskante zaak

Redactie GFC Nieuws — Niet alleen Venezuela kan zijn goud niet terugkrijgen: ook Australisch goud wordt vastgehouden in Londen, en de Aussies mogen er niet aan komen. Canberra twijfelt zelfs openlijk of hun goud er nog wel ligt.

Vanwege de geopolitieke spanningen en onzekerheid die ontstond door Amerikaanse sancties, verloren veel landen het vertrouwen in de dollar.

Centrale banken vergrootten hun goudreserve en stootten hun dollarvoorraad af.

Veel landen kiezen uit veiligheidsoverwegingen ervoor hun goudvoorraad buiten de grens op te slaan. Populaire locaties zijn Parijs, New York en Londen.

Verboden toegang

Australië zegt al jarenlang 80 ton goud bij de Bank of England te hebben ondergebracht. Maar Engeland weigert hen toegang tot de goudopslag om erachter te komen wat er met hun goud is gebeurd.

Klinkt vreemd, maar komt vaker voor. De Amerikaanse Federal Reserve weigerde niet alleen Duitsland duizenden tonnen goud terug te geven, maar de Duitsers mochten niet eens in de ruimten waar het zou liggen om met eigen ogen te zien dat het er nog lag.

En in 2012 vroeg de Socialistische Partij (SP), in navolging van het CDA, schriftelijk aan de Nederlandse minister van Financiën of de goudvoorraad nog wel lag waar die gedacht werd te liggen.

Uitgeleend?

De laatste, gedeeltelijke audit van de Australische goudholdings is naar verluidt uitgevoerd in 2013, maar de resultaten van de controle zijn nooit vrijgegeven. Zowel de Bank of England als de Reserve Bank of Australia (RBA) wezen een verzoek voor openbaarmaking van de bevindingen en het eindrapport af.

Volgens Ronan Manly, edelmetalenanalist bij BullionStar in Singapore, heeft de RBA toegegeven dat in de afgelopen 20 jaar veel van de geclaimde goudposities zijn uitgeleend op de London Gold Lending Market, maar daar is geen enkele informatie over beschikbaar.

De echte reden dat de Bank of England geen goudaudits toestaat en de echte reden dat zij klanten nooit de juiste gewichtslijsten van refiner-serienummers zal verstrekken, is dat de Bank volledige geheimhouding wenst over goudleningen en waar het uitgeleende goud naar toe is, zegt de expert.

Hoe veilig is jouw bankkluis?

Je spullen zijn nergens zo veilig als in een kluisje bij de bank, nietwaar? Niet waar.

Het gebeurt niet elke dag, maar toch worden bankkluizen wel eens leeggeroofd of verdwijnen documenten en andere spullen op raadselachtige wijze uit een kluis.

Het is dan ook verstandig om bij het aangaan van een overeenkomst met een bank goed de kleine lettertjes te lezen. Banken stellen namelijk vaak dat zij niet verantwoordelijk en niet aansprakelijk zijn als er iets vervelends mocht gebeuren met de inhoud van je kluis.

Dat is natuurlijk niet in steen gegrift en de kans is aanwezig dat wanneer jij kunt aantonen dat de bank nalatig was of frauduleus handelde, jij jouw schade kunt laten vergoeden.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up