Goud veiligstellen in buitenlandse kluizen riskante zaak

Redactie GFC Nieuws — Niet alleen Venezuela kan zijn goud niet terugkrijgen: ook Australisch goud wordt vastgehouden in Londen, en de Aussies mogen er niet aan komen. Canberra twijfelt zelfs openlijk of hun goud er nog wel ligt.

Vanwege de geopolitieke spanningen en onzekerheid die ontstond door Amerikaanse sancties, verloren veel landen het vertrouwen in de dollar.

Centrale banken vergrootten hun goudreserve en stootten hun dollarvoorraad af.

Veel landen kiezen uit veiligheidsoverwegingen ervoor hun goudvoorraad buiten de grens op te slaan. Populaire locaties zijn Parijs, New York en Londen.

Verboden toegang

Australië zegt al jarenlang 80 ton goud bij de Bank of England te hebben ondergebracht. Maar Engeland weigert hen toegang tot de goudopslag om erachter te komen wat er met hun goud is gebeurd.

Klinkt vreemd, maar komt vaker voor. De Amerikaanse Federal Reserve weigerde niet alleen Duitsland duizenden tonnen goud terug te geven, maar de Duitsers mochten niet eens in de ruimten waar het zou liggen om met eigen ogen te zien dat het er nog lag.

En in 2012 vroeg de Socialistische Partij (SP), in navolging van het CDA, schriftelijk aan de Nederlandse minister van Financiën of de goudvoorraad nog wel lag waar die gedacht werd te liggen.

Uitgeleend?

De laatste, gedeeltelijke audit van de Australische goudholdings is naar verluidt uitgevoerd in 2013, maar de resultaten van de controle zijn nooit vrijgegeven. Zowel de Bank of England als de Reserve Bank of Australia (RBA) wezen een verzoek voor openbaarmaking van de bevindingen en het eindrapport af.

Volgens Ronan Manly, edelmetalenanalist bij BullionStar in Singapore, heeft de RBA toegegeven dat in de afgelopen 20 jaar veel van de geclaimde goudposities zijn uitgeleend op de London Gold Lending Market, maar daar is geen enkele informatie over beschikbaar.

De echte reden dat de Bank of England geen goudaudits toestaat en de echte reden dat zij klanten nooit de juiste gewichtslijsten van refiner-serienummers zal verstrekken, is dat de Bank volledige geheimhouding wenst over goudleningen en waar het uitgeleende goud naar toe is, zegt de expert.

Hoe veilig is jouw bankkluis?

Je spullen zijn nergens zo veilig als in een kluisje bij de bank, nietwaar? Niet waar.

Het gebeurt niet elke dag, maar toch worden bankkluizen wel eens leeggeroofd of verdwijnen documenten en andere spullen op raadselachtige wijze uit een kluis.

Het is dan ook verstandig om bij het aangaan van een overeenkomst met een bank goed de kleine lettertjes te lezen. Banken stellen namelijk vaak dat zij niet verantwoordelijk en niet aansprakelijk zijn als er iets vervelends mocht gebeuren met de inhoud van je kluis.

Dat is natuurlijk niet in steen gegrift en de kans is aanwezig dat wanneer jij kunt aantonen dat de bank nalatig was of frauduleus handelde, jij jouw schade kunt laten vergoeden.

Delen:

Meer nieuws

Nieuwe impulsen aan verslavingszorg

Een goedgekeurd twinningsproject uit het samenwerkingsverband tussen Suriname en Nederland resulteert in de uitwisseling van ervaring en methodieken tussen de partners Christelijke Hulpverlening Oost- Groningen…

Delen:

Moordaanslag mondt uit in zelfdoding

Redactie GFC Nieuws — Een piloot in Botswana pleegde zaterdagavond vermoedelijk zelfmoord door zich te pletter te vliegen tegen het gebouw van een vliegclub waar…

Delen:

Vrouw zwaar mishandeld door broer

Radjinderkoemar A. (52) werd op donderdag 15 maart door de politie van het ressort Flora opgesloten voor mishandeling van zijn zusje met wie hij op…

Delen:

Arbeid vestigt klankbord in Saramacca

Spoedig zullen de verscheidene diensten van het ministerie van Arbeid binnen handbereik zijn voor bewoners van het district Saramacca. Delen:

Delen:

Katholieke priester tijdens mis neergestoken

Redactie GFC Nieuws — Vrijdagmorgen werd in Montreal een katholieke priester neergestoken tijdens de ochtendmis in het Oratorium van de Heilige Jozef. Eén persoon is…

Delen:

15 rijbewijzen van hardrijders ingevorderd

De Motor Surveillance Dienst (MSD) heeft in de periode van zondag 3 maart tot en met zaterdag 9 maart 222 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 15 rijbewijzen…

Delen:

VS erkent illegale annexatie Golanhoogte

Redactie GFC Nieuws — Donald Trump erkent de permanente Israëlische annexatie van de betwiste Golanhoogte, meldt de Washington Post. Hij zei donderdag dat het gebied…

Delen:

Aanpak infrastructuur Regio-West Nickerie

De afdeling Regio-West van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig de dichtbegroeide natte infrastructuur in het district…

Delen:

Wegafsluiting vanwege viering van Holi Pagwa

Vanwege de viering van Holi Pagwa op donderdag 21 maart op het Onafhankelijkheidsplein, zullen vanaf 14.00 tot en met 04.00 uur verkeersmaatregelen worden getroffen. Delen:

Delen:

NPS: het goede overwint altijd

De Nationale Partij Suriname (NPS) kan zich terugvinden in de vrede en eenheidsgedachte van Phagwa waarbij er geen onderscheid gemaakt wordt tussen personen wanneer zij…

Delen:
Scroll Up