Goede misdaadbestrijding met ruim 60 procent opgeloste roofovervallen, ook in Suriname de norm

Politie auto zwaailichten

In de schaduw van aanhoudende kritiek op de Surinaamse justitieminister Kenneth Amoksi, vanwege de vermeende onvoldoende aanpak van de misdaad, rijst de vraag wat nu eigenlijk een acceptabele norm is voor het oplossen van misdrijven door een goed functionerend politieapparaat.

Deskundigen laten aan GFC Nieuws weten dat hoewel perfectie onbereikbaar is, bepaalde standaarden kunnen helpen bij het evalueren van de effectiviteit van politiewerk.

Volgens internationale benchmarks wordt een politieapparaat als effectief beschouwd als het slaagt in het oplossen van ongeveer 75 procent van de zware misdrijven, zoals moorden, en rond de 50 procent tot 60 procent van de overige misdrijven, waaronder inbraken, roofovervallen en diefstallen.

Deze cijfers variëren echter sterk afhankelijk van de regio en de beschikbare middelen maar zijn ook de norm in Suriname.

In ons land is de discussie opgelaaid na recente kritiek op de justitieminister, met burgers en experts die zich hardop afvragen of de huidige misdaadcijfers en oplossingspercentages wijzen op een noodzaak voor herziening van strategieën en methoden binnen het politieapparaat.

Terwijl de kritiek voortduurt, benadrukken sommigen de noodzaak voor realistische doelstellingen, verbetering van de middelen en training voor de politie, en het belang van gemeenschapsbetrokkenheid bij het voorkomen van misdrijven.

De discussie benadrukt een groeiend besef dat effectieve misdaadbestrijding een gecombineerde inspanning vereist die verder gaat dan alleen het politieapparaat, richting een meer geïntegreerde aanpak van justitie, gemeenschap en technologie.

Hoe hoog het percentage daadwerkelijk opgeloste misdrijven is, is niet helemaal duidelijk. Critici betwijfelen of de cijfers van het KPS wel een betrouwbaar beeld geven.

Zij wijzen erop dat veel personen in Suriname geen aangifte doen bij de politie wanneer ze slachtoffer zijn van een licht misdrijf. Hierdoor zou er een geflatteerde indruk kunnen ontstaan aangaande het oplossen van gepleegde misdaden.