God behoedt dat u een een hartaanval krijgt in Suriname, neem altijd een aspirine mee

ambulance2

INGEZONDEN- Je leest het vaak in het nieuws dat iemand op straat of in de bus in Paramaribo in elkaar is gezakt en dat medische hulp te laat is gekomen.

Uiteindelijk komen de meeste slachtoffers te overlijden want ook hoe te reanimeren is bij bijna niemand in ons land bekend.

Men kijkt en doet niets!

Het is algemeen bekend dat bij een ernstig ongeval waarbij er sprake is van levensbedreigend letsel of bij een zware hartaanval, elke seconde telt.

Maar in Suriname hoef je niet te rekenen op snelle en professionele hulp van een ambulance.

Als de ziekenwagen na meestal een uur of iets langer aankomt, doen de medewerkers vaak niets meer dan je vervoeren naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Denk niet dat je ten minste een infuus krijgt voor eventueel noodzakelijke medicatietoediening.

God behoedt dat u een hartaanval krijgt in Suriname. Maar ook dat u betrokken raakt bij een ernstig ongeval.

Ik adviseer een ieder om in ieder geval altijd een aspirine van 500 mg en ook voldoende paracetamol bij zich te hebben zodra ze de deur uit gaan.

Ook thuis moet dat altijd voorhanden zijn.

De aspirine kunt u direct, dus zo snel mogelijk, kauwen of onder de tong laten smelten (tenzij gecontra- indiceerd)  zodra het vermoeden bestaat dat er sprake is van een hartaanval. Klik HIER↗ voor de mogelijke symptomen van een hartaanval.

Hiermee kunt u in ieder geval de kans op schade aan de hartspier, doordat het bloed dunner wordt en makkelijker kan stromen, mogelijk verkleinen in afwachting op verdere medische hulp die helaas in Suriname heel lang op zich laat wachten.

De paracetamol heb ik, net als aspirine ook altijd in mijn portemonnee. Voor mezelf indien ik in nood zou zijn, maar ook voor mijn medemens.

Het zal je maar gebeuren dat je tijdens een auto- ongeluk een uur moet wachten op de ambulance en haast in shock raakt van de hevige pijn wanneer je bijvoorbeeld je been of arm hebt gebroken.

Nou, dan maar liever een paar paracetamols kauwen om in ieder geval de hevige pijnen en het lijden iets te verlichten. Veel zal het niet helpen, maar toch wel iets.

Let er wel op dat u bij bloedingen nooit aspirine slikt of kauwt. Dat is wel sterk te adviseren bij een hartaanval zodat het bloed iets dunner wordt.

Bij pijn na een ongeval zou in principe een paar paracetamols onder de tong geen problemen moeten geven.

Foto ter illustratie.

R. Pinas

DISCLAIMER: Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud.