Een SLM-vlucht die onderweg was van Nederland naar Suriname heeft dit weekend een onverwachte tussenstop gemaakt om een zieke passagier van boord te halen.
Het incident dat plaatsvond boven Europese luchtruim, leidde tot vragen op sociale media. Veel mensen vroegen zich af of de gezagvoerder verplicht is om een voorzorgslanding te maken bij een ernstige medische situatie aan boord.
Wanneer een passagier ernstig ziek wordt tijdens een vlucht, is de beslissing om een tussenlanding te maken altijd complex en gebaseerd op verschillende factoren, blijkt uit onderzoek van GFC Nieuws.
Piloten zijn in dergelijke situaties niet verplicht om een voorzorgslanding te maken; de uiteindelijke beslissing ligt bij de gezagvoerder, die op zijn beurt wordt geadviseerd door het cabinepersoneel en soms ook door medisch personeel.
Luchtvaartmaatschappijen werken vaak samen met medische diensten op de grond, waarmee de bemanning kan overleggen over de beste manier om de zieke passagier te helpen.
Het cabinepersoneel van een vliegtuig is getraind in het bieden van eerste hulp en kan, indien nodig, vragen of er een arts aan boord is om hulp te verlenen.
Als de situatie zeer ernstig is en directe medische hulp vereist, kan de gezagvoerder besluiten een tussenlanding te maken op de dichtstbijzijnde geschikte luchthaven.
Het doel is dan om de passagier binnen een uur in het ziekenhuis te krijgen, afhankelijk van de beschikbaarheid van landingsfaciliteiten en de veiligheid van alle passagiers aan boord.
In gevallen waarin de medische situatie beheersbaar lijkt en er geen direct levensgevaar is, kan de bemanning ervoor kiezen om door te vliegen naar de geplande bestemming of een luchthaven dichterbij.
Dit wordt vaak besloten op basis van de afstand tot een alternatieve luchthaven en de beschikbare medische faciliteiten.
De beslissing om een voorzorgslanding te maken wordt dus zorgvuldig afgewogen en niet altijd meteen genomen, ondanks de urgentie.
Uiteindelijk heeft de gezagvoerder de verantwoordelijkheid om de gezondheid van de passagier zo goed mogelijk te waarborgen zonder de vluchtveiligheid van alle inzittenden in gevaar te brengen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com