Gewezen Jungle Commandoleden en ex-militairen bezorgd over onverbindend verklaren amnestiewet, zegt Brunswijk

brunswijk 1

GFC NIEUWSREDACTIE- “Terwijl men Brunswijk aanvalt, ben ik al twee weken bezig te praten met gewezen Jungle Commandoleden en ex-militairen om het hoofd koel te houden.”

“Mensen houden geen rekening met de consequenties, maar ik denk veel verder. Wij hebben straks een uitspraak in het 8-decemberproces en nu zijn mensen ook bang dat zij opgepakt zullen worden, daar de amnestiewet niet meer geldig is.”

Aan het woord is de Surinaamse vicepresident (vp) Ronnie Brunswijk tevens ex-leider van de Jungle Commando.

Brunswijk reageerde hiermee op uitgegeven verklaringen van het bedrijfsleven en politieke organisaties op uitspraken die hij eerder deed op een politiek podium. Toen zou Brunswijk hebben aangehaald dat hij op oorlogspad is en dat niemand hem moet dwingen om zijn ‘handschoenen’ weer op te pakken.

Brunswijk merkte op dat hij soldaat is geweest, lijfwacht van de “grootste gangster” Desi Bouterse en daarna leider van Jungle Commando. “Die handschoenen heb ik opgehangen maar anytime kan ik ze weer aandoen. Anytime kan ik ze weer aandoen. Old soldier never die! Laten ze dat weten.”

“Voor nu ben ik rustig, ik antwoord ze niet want nobody can touch me..nobody. Ik heb het ook in het parlement gezegd. En als ze het niet geloven, laten ze het een dag proberen,” daagde Brunswijk uit.

Op vragen van journalisten over zijn uitspraken, herhaalde Brunswijk vandaag dat hij niemand heeft bedreigd. “Ik heb niemand bedreigd. Ik heb duidelijk willen maken dat men geen rekening houdt met de gevolgen van het intrekken van de amnestiewet”.

Het Constitutioneel Hof (CHof) in Suriname heeft op 3 augustus de Amnestiewet 1989 in strijd verklaard met de grondwet, het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Internationaal Verdrag inzake Burger en Politieke Rechten.

In 1992 werd de Amnestiewet van kracht nadat het Vredesverdrag was getekend. Er werd amnestie verleend voor diverse strafbare feiten uit het Surinaams Wetboek van Strafrecht gepleegd tussen 1 januari 1985 en 20 augustus 1992. Het gaat om strafbare handelingen tijdens de Binnenlandse Oorlog.

De huidige vicepresident Brunswijk leidde toen het Jungle Commando die de degens kruiste met het Nationaal Leger met Desi Bouterse als de sterke man.

Voor de mensenrechtenschendingen van Moiwana, waarbij minstens 39 personen zijn vermoord, vielen niet onder de Amnestiewet die nu onverbindend is verklaard.