“Geweld- en verkeerscriminaliteit vertonen duidelijke daling”

Er is een duidelijke daling te merken in de cijfers van de afgelopen drie maanden voor wat betreft de geweld- en verkeerscriminaliteit. Op een persconferentie van het Korps Politie Suriname (KPS afgelopen dinsdag werden de cijfers gepresenteerd. Minister Stuart Getrouw, de Korpschef Roberto Prade en verschillende hoofdofficieren, verstrekten de nodige informatie aan de pers.

Getrouw gaf aan een beter gevoel te hebben over de daling van de cijfers en de rust die tot nu toe is teruggekeerd binnen de politieorganisatie. “Als we breed over de gehele samenleving zaken nagaan, zie je dat er toch wel een beter gevoel is. Het is nog niet wat het wezen moet, maar ik kan toch zeggen dat het rustiger wordt. Ontevreden ben ik niet”, zegt de minister. Hij vraagt een ieder om een bijdrage te helpen leveren aan het indammen van de criminaliteit.

Politiewoordvoerder Humphrey Naarden presenteerde de cijfers van de maanden juni, juli en augustus. In vergelijking met dezelfde periode het vorig jaar zijn er 904 gekwalificeerde diefstallen, 1023 inbraken, 286 berovingen, 104 overvallen en 8 levensberovingen genoteerd in de drie maanden. Dit, terwijl er vorig jaar rond hetzelfde kwartaal 1047 gekwalificeerde diefstallen, 939 inbraken, 324 berovingen, 90 overvallen en 6 levensberovingen waren geregistreerd. De politie heeft in totaal 41 personen in verzekering gesteld voor deze misdrijven.

Wat betreft de drugscriminaliteit heeft de Narcoticabrigade in deze drie maanden 39 personen in verzekering gesteld voor overtreding van de wet verdovende middelen. Vorig jaar waren het 34. Inspecteur Marcel Blackson van het verkeershandhavingsteam KPS gaf een beeld over de verkeersovertredingen.

Blackson zegt dat er tot september 754 rijbewijzen zijn ingevorderd, terwijl er in het afgelopen jaar 1159 rijbewijzen van hardrijders waren ingevorderd. De politie heeft vorig jaar SRD 260.000 aan boetegelden ontvangen van verkeersovertreders en dit jaar SRD 155.000. Het aantal verkeersdoden vertoont ook een lichte daling van 58 naar 49 dit jaar.

Naast de verschillende overtredingen en geweldsdelicten is de politie gestuit op een nieuwe drugssoort. Inspecteur Amritpersad Tilloe, hoofd van de Narcoticabrigade, zegt dat de afdeling een nieuwe drugssoort heeft ontdekt bij een verdachte die enkele dagen terug is aangehouden. Het gaat in deze om een vloeibare vorm van de drugssoort Sukru met de naam ‘Pokemon’. De verdachte verklaarde de drug in Frans-Guyana te hebben aangeschaft voor eigen gebruik. Het spul is ook te verkrijgen in Nederland. De politie vraagt hiervoor extra alertheid van de samenleving.

Meer nieuws

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up