GFC NIEUWSREDACTIE- Het detentie van de Peruaanse ex-president Pedro Castillo werd met 18 maanden verlengd te midden van een steeds dieper wordende diplomatieke ruzie met linkse landen in de regio die zich verzetten tegen zijn verwijdering.
Een rechterlijke instantie binnen het Hooggerechtshof oordeelde donderdag dat Castillo, aanvankelijk zeven dagen gevangen, achter de tralies zal blijven terwijl aanklagers hun onderzoek naar strafrechtelijke aanklachten tegen de voormalige leider voortzetten.
De beslissing ging niet in op de merites van de beschuldigingen van Castillo, die is beschuldigd van rebellie en samenzwering, maar een rechter die het panel leidt, noemde het risico van vlucht door de voormalige president.
Castillo heeft alle aanklachten ontkend en heeft beweerd dat hij de wettige president van het land blijft.
De linkse Castillo, de zoon van boeren en een voormalige leraar die vorig jaar een nipte overwinning behaalde bij de verkiezingen onder de vlag van de marxistische partij Vrij Peru, werd verwijderd door een overweldigende stemming van wetgevers die hem beschuldigden van “permanent moreel onvermogen” slechts enkele uren nadat Castillo had bevolen het Congres op 7 december te ontbinden.
De snelle verwijdering van Castillo, die het Zuid-Amerikaanse land slechts 17 maanden leidde, heeft tot ver buiten de grenzen van Peru weergalmd, met verschillende linkse bondgenoten van de afgezette leider die zich achter hem schaarden terwijl boze en soms gewelddadige straatprotesten zich uitstrekken tot hun tweede week, met een noodtoestand uitgeroepen.
Eerder deze week ondertekenden vier landen onder leiding van linkse presidenten – Argentinië, Bolivia, Colombia en Mexico – een gezamenlijke verklaring waarin Castillo “een slachtoffer van ondemocratische intimidatie” werd verklaard.
Een blok van linkse landen die in Havana bijeenkwamen, waaronder Cuba, Bolivia, Venezuela en Nicaragua, steunden ook krachtig het gevangen Castillo en verwierpen wat zij beschreven als “het politieke kader gecreëerd door rechtse krachten”.
Minister van Buitenlandse Zaken Ana Cecilia Gervasi, nieuw op de post nadat president Dina Boluarte vorige week het stokje overnam van Castillo, reageerde donderdag door de ambassadeurs van Peru in Argentinië, Bolivia, Colombia en Mexico voor overleg te ontbieden.
Gervasi schreef in een bericht op Twitter dat het overleg “betrekking heeft op inmenging in de interne aangelegenheden van Peru”.
Ze specificeerde niet wanneer de gesprekken zouden plaatsvinden, of welke andere acties de regering van Boluarte zou kunnen ondernemen.
De Grondwet van Peru staat een president toe om het Congres te sluiten, maar alleen als wetgevers twee keer moties van wantrouwen goedkeuren over het kabinet van de president, wat niet gebeurde op de dag van zijn afzetting afgelopen woensdag.
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com