De zeeën worden warmer, en dat brengt onverwachte bezoekers met zich mee. Steeds vaker verschijnen er vreemde vissoorten op plekken waar ze vroeger nooit voorkwamen.
Sommige komen uit verre oceanen en voelen zich plots thuis in totaal nieuwe gebieden. En soms zit daar eentje tussen die je liever niet tegenkomt.
Zo is er recent een opvallende vis opgedoken in de Adriatische Zee, vlakbij Kroatië. Een glimmende vis met zilveren wangen en een snavelachtige bek.
Op het eerste gezicht misschien onschuldig, maar schijn bedriegt. Deze vis, de zilverwangen kogelvis, draagt een krachtig zenuwgif in zijn vlees.
Eén foute hap en het kan fataal aflopen. Alsof dat nog niet genoeg is, kunnen zijn sterke kaken ook nog eens vingers verwonden.
Deze soort komt normaal uit de Grote Oceaan en hoort helemaal niet thuis in Europese wateren.
Toch is hij daar nu, en dat roept vragen op. Als hij daar geraakt is, zou hij dan ook naar onze kant kunnen komen?
GFC Nieuws zocht het uit. Goed nieuws: volgens mariene biologen is de kans dat deze vis in Surinaamse wateren verschijnt momenteel zeer klein tot vrijwel nihil.
Zijn normale migratieroute loopt via het Suezkanaal bij Egypte richting het Middellandse Zeegebied, en niet richting de Atlantische kust van Zuid-Amerika.
Daarbij komt dat de stromingen, watertemperaturen en de ecologische omstandigheden bij Suriname niet bepaald gunstig zijn voor deze soort.
Toch blijven experts waakzaam. Als zulke vissen via ballastwater van schepen of andere routes geïntroduceerd worden, kunnen ze zich vestigen.
En dan kunnen ze wel degelijk gevaar opleveren, zowel voor mensen als voor de natuur.

Jennifer Atmo is hoofdredacteur bij GFC Nieuws en een echte Surinamekenner. Ze schrijft graag over lifestyle en entertainment en is daarnaast voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke thema’s.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com of direct via WhatsApp.