Gespannen sfeer op Curaçao: stakingen en protesten bij begrotingsproblemen en dreigende sluiting raffinaderij

Redactie GFC Nieuws — Het is onrustig op Curaçao. In diverse sectoren wordt gestaakt, straten werden ontoegankelijk door roadblocks, overheidsgebouwen werden gebarricadeerd.

Het was de hele week onrustig op Curaçao, meldde de Curaçao Chronicle. Het verkeer werd ontregeld door protestdemonstraties van leerkrachten en vuilophalers.

De demonstranten protesteren tegen bezuinigingen door een overheid die niet in staat lijkt om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Begin vorige week werd bekend dat Motiva Enterprises, de Amerikaanse tak van Saudi Aramco (het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië), zich terugtrok uit besprekingen om de Isla raffinaderij op het eiland over te nemen.

De huidige uitbater van Isla, het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA ligt in de clinch met het Amerikaanse ConocoPhilips, waardoor geen olie geëxporteerd kon worden.

Venezuela nationaliseerde een tiental jaren terug de plaatselijke vestiging van Conoco. Een internationaal gerechtshof besliste in april vorig jaar in het voordeel van Conoco en droeg de Venezolanen op meer dan twee miljard aan de Amerikanen te betalen.

Vanwege Amerikaanse sancties lukt het Venezuela echter niet geld te verdienen om zijn schulden te betalen. Toen de PdVSA in gebreke bleef, legden de Amerikanen beslag op de Caribische bezittingen van het bedrijf.

Door de problemen bij Isla vrezen de werknemers voor hun brood; van de overheid hoeven zij niets te verwachten en ander werk zit er voor de specifiek opgeleide oliewerkers niet in.

Dat kan voor enorme problemen zorgen: Isla is de grootste werkgever op het eiland. Duizenden werklozen, wanneer eind van het jaar de overeenkomst met PdVSA afloopt, zou dan ook een absoluut drama kunnen worden.

Delen:

Meer nieuws

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:

1 juli-zwemmarathon in aantocht

De Surinaamse Zwembond (SZB) houdt de 44ste editie van de 18 km lange Open Waterwedstrijd in de Surinamerivier. Delen:

Delen:

Nickeriaanse polders krijgen hulpapotheken

Om de burgers van de westelijke- en oostelijke polders in Nickerie, die medicijnen moeten afnemen, tegemoet te komen is de regering Bouterse-Adhin voornemens apotheken op…

Delen:

Chotkan wil integrale aanpak infrastructuur

De technische afdelingen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) starten binnenkort naast de reguliere werkzaamheden, met een integrale aanpak van infrastructuur…

Delen:

Bromfietser doodgereden

De 47-jarige bromfietser, Guillano Biswane, is na een aanrijding overleden. Delen:

Delen:

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:
Scroll Up