Gespannen sfeer op Curaçao: stakingen en protesten bij begrotingsproblemen en dreigende sluiting raffinaderij

Redactie GFC Nieuws — Het is onrustig op Curaçao. In diverse sectoren wordt gestaakt, straten werden ontoegankelijk door roadblocks, overheidsgebouwen werden gebarricadeerd.

Het was de hele week onrustig op Curaçao, meldde de Curaçao Chronicle. Het verkeer werd ontregeld door protestdemonstraties van leerkrachten en vuilophalers.

De demonstranten protesteren tegen bezuinigingen door een overheid die niet in staat lijkt om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Begin vorige week werd bekend dat Motiva Enterprises, de Amerikaanse tak van Saudi Aramco (het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië), zich terugtrok uit besprekingen om de Isla raffinaderij op het eiland over te nemen.

De huidige uitbater van Isla, het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA ligt in de clinch met het Amerikaanse ConocoPhilips, waardoor geen olie geëxporteerd kon worden.

Venezuela nationaliseerde een tiental jaren terug de plaatselijke vestiging van Conoco. Een internationaal gerechtshof besliste in april vorig jaar in het voordeel van Conoco en droeg de Venezolanen op meer dan twee miljard aan de Amerikanen te betalen.

Vanwege Amerikaanse sancties lukt het Venezuela echter niet geld te verdienen om zijn schulden te betalen. Toen de PdVSA in gebreke bleef, legden de Amerikanen beslag op de Caribische bezittingen van het bedrijf.

Door de problemen bij Isla vrezen de werknemers voor hun brood; van de overheid hoeven zij niets te verwachten en ander werk zit er voor de specifiek opgeleide oliewerkers niet in.

Dat kan voor enorme problemen zorgen: Isla is de grootste werkgever op het eiland. Duizenden werklozen, wanneer eind van het jaar de overeenkomst met PdVSA afloopt, zou dan ook een absoluut drama kunnen worden.

Delen:

Meer nieuws

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:
Scroll Up