Gespannen sfeer op Curaçao: stakingen en protesten bij begrotingsproblemen en dreigende sluiting raffinaderij

Redactie GFC Nieuws — Het is onrustig op Curaçao. In diverse sectoren wordt gestaakt, straten werden ontoegankelijk door roadblocks, overheidsgebouwen werden gebarricadeerd.

Het was de hele week onrustig op Curaçao, meldde de Curaçao Chronicle. Het verkeer werd ontregeld door protestdemonstraties van leerkrachten en vuilophalers.

De demonstranten protesteren tegen bezuinigingen door een overheid die niet in staat lijkt om het huishoudboekje op orde te krijgen.

Begin vorige week werd bekend dat Motiva Enterprises, de Amerikaanse tak van Saudi Aramco (het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië), zich terugtrok uit besprekingen om de Isla raffinaderij op het eiland over te nemen.

De huidige uitbater van Isla, het Venezolaanse oliebedrijf PdVSA ligt in de clinch met het Amerikaanse ConocoPhilips, waardoor geen olie geëxporteerd kon worden.

Venezuela nationaliseerde een tiental jaren terug de plaatselijke vestiging van Conoco. Een internationaal gerechtshof besliste in april vorig jaar in het voordeel van Conoco en droeg de Venezolanen op meer dan twee miljard aan de Amerikanen te betalen.

Vanwege Amerikaanse sancties lukt het Venezuela echter niet geld te verdienen om zijn schulden te betalen. Toen de PdVSA in gebreke bleef, legden de Amerikanen beslag op de Caribische bezittingen van het bedrijf.

Door de problemen bij Isla vrezen de werknemers voor hun brood; van de overheid hoeven zij niets te verwachten en ander werk zit er voor de specifiek opgeleide oliewerkers niet in.

Dat kan voor enorme problemen zorgen: Isla is de grootste werkgever op het eiland. Duizenden werklozen, wanneer eind van het jaar de overeenkomst met PdVSA afloopt, zou dan ook een absoluut drama kunnen worden.

Meer nieuws

Minister Samsoedin gaat in op grondproblemen

Minister Roline Samsoedin van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) heeft tijdens de ingekomen stukken in het parlement, uitleg gegeven over enkele gevallen van occupatie.

STEAMIT fair op Powaka

STEAM-IT, een projectteam van de Suriname America Alumni Associatie, SAAA, zal op vrijdag 22 februari een mini-fair houden op de Sint Wilhelmus School te Powaka…

AZP heeft nu een Ontslagruimte

Vaker is het gebleken dat opgenomen patiënten die door de specialist zijn ontslagen, vele uren later door hun begeleiders worden opgehaald.

Aanpak weg naar Langa-Uku

De weg naar het dorp Langa-Uku zal donderdag worden aangepakt door het ministerie van OWT&C in samenwerking met het districtscommissariaat Marowijne – Zuidwest.

Vuurwapengevaarlijke verdachte aangehouden

De vuurwapengevaarlijke Machecho V. is op zaterdag 16 februari door het Arrestatie Team aangehouden en overgedragen aan de collega’s van de afdeling Kapitale Delicten.

Vereniging benadrukt koersstabiliteit

De vereniging van cambiohouders wenst naar aanleiding van de thans ontstane situatie op het koersenfront te benadrukken dat onze totale economie en iedere burger gebaat…

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

Scroll Up