Persbericht- Van 50-60% van de mensen die de diagnose epilepsie heeft is de oorzaak onbekend! Een deel heeft het op basis van erfelijkheid en weer een deel vanwege hersenbeschadiging.
Op Internationale Epilepsie Dag, 12 februari, wordt stil gestaan bij deze meest voorkomende chronische hersenaandoening die zich uit in aanvallen.
Epilepsie is geen psychische ziekte en niet besmettelijk
Miljarden hersencellen geven via elektrische prikkels opdrachten aan je lichaam en geest. Bij mensen met epilepsie raken de hersencellen plotseling overactief. Een epileptische aanval komt door een soort kortsluiting in de hersenen. Er zijn diverse typen aanvallen dus ze zien er niet hetzelfde uit.
Bij de focale aanval is de kortsluiting op één plek en bij de gegeneraliseerde aanval in beide hersenhelften. De aanval zal afhankelijk van waar de kortsluiting is bepaalde verschijnselen tonen die enkele seconden tot minuten duren.
Er kan sprake zijn van ongecontroleerde spiertrekkingen in lichaamsdelen, urineverlies en een verminderde gewaarwording met een andersoortig gedrag tijdens die aanval. Epilepsie kan op elke leeftijd en bij elke etnische groep voorkomen en wordt in Suriname met medicatie behandeld.
Knelpunten
Onbegrip ondervinden sommige personen met epilepsie en hun familie/verzorgers zeker. Ziet je werkgever het niet ziet zitten met je dan lig je eruit. Het komt ook voor dat leerlingen afgeschreven worden van school omdat ze epilepsie hebben en dat kan met ziekteverzuim gepaard gaan en een leerachterstand.
Natuurlijk zit niemand te wachten om epilepsie te krijgen en niet altijd heeft de gebruikte medicatie het gewenste resultaat. Alleen 1 op de 4 mensen met epilepsie in lage inkomenslanden krijgt de therapie die nodig is.
In ons land is er onvoldoende investering om een ruimer aanbod aan anti-epileptica beschikbaar te hebben. Wat in veel landen gangbaar is, is dat hier nog niet en vaak moeten patiënten bijbetalen voor medicatie. Of het helemaal zelf betalen ook al kwam het voor in de geneesmiddelenklapper. Daar zit echt niemand op te wachten en zeker niet in deze moeilijke sociaaleconomische tijd.
Indien de bijwerkingen zodanig zijn dat de persoon met epilepsie slecht functioneert vanwege allerlei onplezierige verschijnselen zoals hoofdpijn, duizeligheid en vergeetachtigheid, dan kan dat tot isolatie leiden en depressieve gevoelens. Het is dan ook niet fijn om daardoor negatief bekeken te worden en in een hoekje gezet te worden alleen omdat je epilepsie hebt. Sociaal stigma is nergens voor nodig!
De gemeenschap doet er goed aan om ervoor te waken dat er vreemde verhalen over wat epilepsie is, de ronde doen. Via het internet zijn er bruikbare bronnen en voor de patiënt is de huisarts het eerste aanspreekpunt.
De neuroloog is de specialist bij uitstek die epilepsie behandeld en in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo is er ook een kinderneuroloog aanwezig. Bij problematiek rondom de verschijnselen en het behandelplan, wees eerlijk en maak dat bespreekbaar bij de behandelaar.
Schaam je niet om hulp in te roepen van een psycholoog of maatschappelijk werker. Weet ook dat het overgrote deel van mensen met epilepsie een vrij goed leven heeft met medicatie. Het blijft teamwerk waarbij iedereen in dat team inclusief diegene met epilepsie, samen behoort te werken. Dan zijn we eerder op weg naar een positieve kijk op het leven!Â
Epilepsie Vereniging Suriname
S. Gallant maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com