Geor Hering bekritiseert laksheid in aanpak drankrijders

Alcoholcontrole blaastest

In een gepassioneerde oproep heeft de entrepreneur Geor Hering gewaarschuwd voor de nonchalante houding in Suriname als het gaat om dronken bestuurders.

Volgens Hering schieten zowel de overheid als de samenleving tekort in het aanpakken van dit gevaarlijke gedrag. Hering bekritiseert de overheid voor het gebrek aan handhaving.

“Er is een schrijnend gebrek aan controles op alcoholgebruik in het verkeer. Het lijkt alsof de overheid het probleem niet serieus neemt, en dat moet veranderen,” aldus Hering. Hij benadrukte dat er een dringende behoefte is aan een intensivering van verkeerscontroles, inclusief het gebruik van alcoholtesters.

Maar Hering richtte zijn pijlen ook op de gemeenschap. “Het is onaanvaardbaar dat vrienden en familie toekijken terwijl iemand die duidelijk te veel heeft gedronken achter het stuur kruipt. Als samenleving moet men moediger zijn en ingrijpen.”

“Neem de sleutels af, ook al moet het met geweld, want deze mensen zijn een gevaar op de weg, niet alleen voor zichzelf maar ook voor onschuldige voorbijgangers.”

Ter vergelijking haalt Hering de situatie in de Verenigde Staten aan, waar strenge wetten en handhaving de norm zijn.

In de VS kunnen de straffen voor rijden onder invloed (DUI) variëren van hoge boetes en rijontzegging tot gevangenisstraf, afhankelijk van de staat en het aantal overtredingen.

“Men moet leren van landen als de VS, waar ze dit probleem veel serieuzer nemen en de gevolgen van rijden onder invloed veel zwaarder zijn,” voegt Hering toe.

De oproep van Hering krijgt steun van gerenommeerde instanties. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die zich sterk maakt voor het verminderen van verkeersongevallen wereldwijd, heeft vergelijkbare standpunten geuit.

Volgens de WHO is alcohol een belangrijke risicofactor voor verkeersongevallen en beveelt de organisatie strengere handhaving van alcoholwetgeving aan, naast een verhoogd bewustzijn en interventies binnen de gemeenschap.

Met de steun van figuren als Geor Hering en organisaties als de WHO, groeit de hoop dat er verandering zal komen in de aanpak van rijden onder invloed in Suriname, om zo de wegen veiliger te maken voor iedereen.