Geheimzinnige hulp onderzocht: Chinese ‘bijstand’ is vaak big business

China heeft de VS ingehaald als grootste weldoener ter wereld: Beijing geeft nu veel meer geld dan de Yanks uit aan projecten in verschillende landen. Maar er is een verschil.

AidData, een onderzoeksgroep van het College of Willian & Mary in het Amerikaanse Virginia, deed uitgebreid onderzoek naar de hulp die vanuit China stroomt

Zij ontdekten dat China in de 15 jaren tot en met 2014 ruim 354 miljard had geschonken of geleend aan landen in onder andere Afrika en Azie; de Amerikaanse hulpteller stond in dezelfde periode op 394,6 miljard dollar schrijft de Daily Pakistan

Geheimzinnig

Het viel de onderzoekers op dat China, dat zich lijkt te willen profileren als de belangrijkste donor voor een groot deel van de ontwikkelingslanden, heel geheimzinnig deed over de besteding van het geld.

Veel Chinees kapitaal ging naar de bouw van havens, wegen en andere faciliteiten. Dat is onderdeel van het “Belt and Road Initiative” dat de handelsbetrekkingen met Azie, Afrika en het Midden-Oosten moet uitbreiden.

De BBC ziet nog een verschil: het grootste deel (93%) van de Amerikaanse hulp is echte hulp naar de gebruikelijke definitie, zoals die door westerse geïndustrialiseerde landen wordt gehanteerd.

Commerciële leningen

Het geld dat China uitgeeft aan andere landen kan echter voor maar een klein deel (21%) worden beschouwd als ‘traditionele’ hulp; de rest gaat naar commerciële leningen, die met rente terugbetaald moeten worden.

Dat betekent niet dat de ontvangende landen niets hebben aan de Chinese hulp. Heel lang werd namelijk gedacht dat de Chinese hulp enkel China ten goede kwam, bijvoorbeeld doordat projecten door ‘geïmporteerde’ Chinese arbeiders werden uitgevoerd.

De onderzoekers zagen dat wanneer China ‘traditionele hulp’ biedt, de ontvangende landen daar economisch op een indrukwekkende manier van profiteren.

AidData zag ook dat China in landen waar hij zijn geld met rente terug wil, er heel erg op was gericht daar Chinese producten naartoe te exporteren.

Nieuwe spelregels

Chinees geld is ook interessant voor landen die moeite hebben met de westerse regels. Hoofdonderzoeker Brad Parks onthult dat landen die niet naar het IMF willen als zij in de problemen zitten, veel liever aankloppen bij de Chinezen.

Dat heeft gevolgen voor de manier waarop traditionele donoren werken: die passen zich noodgedwongen aan de flexibeler werkwijze van Beijing aan.

“Wanneer een Afrikaans land ook door China wordt ondersteund”, zegt economist Diego Hernandez, “verbindt de Wereldbank veel minder voorwaarden aan leningen aan dat land.”

Waardoor China zorgt voor meer concurrentie tussen de traditionele donoren.

Meer nieuws

Gewapende rover na ruim een jaar gepakt

De recherche van regio Oost heeft de 50-jarige verdachte Manuel R. aangehouden voor zijn betrokkenheid bij een gewapende roofoverval in het gebied van de Goninikreek…

JCI introduceert ‘Celebrating-Mandela-Day’

Donderdag heeft de kick-off plaatsgevonden van de #Celebrating-Mandela-Day als onderdeel van het Peace Is Possible-campagne van JCI Suriname. Vijf jaar na zijn overlijden is Nelson…

63 illegalen in juni gedeporteerd

De afdeling Vreemdelingen Dienst van het Korps Politie Suriname heeft in de maand juni 2018 drieënzestig vreemdelingen het land uitgezet. Deze illegalen zijn van verschillende…

Scroll Up