Geheime topontmoeting over Venezuela voorbode militaire inval?

Redactie GFC Nieuws — Een groep topadviseurs van Donald Trump had op 10 april een geheime vergadering om de mogelijkheden voor een militaire inval in Venezuela te bespreken. Dat meldt The Grayzone, een website die zich toelegt op onderzoeksjournalistiek. Enkele deelnemers bevestigden de meeting.

Op 5 maart ontkende Elliot Abrams, de speciale gezant van de VS voor Venezuela, nog dat er plannen waren voor militaire actie tegen dat land. Hij zou uitlatingen in die zin alleen gedaan hebben “om het Venezolaanse leger nerveus te maken.”

Eerder, op 23 januari, deed Amerika openlijk een poging tot staatsgreep tegen de gekozen regering van Venezuela. Assembleevoorzitter Juan Guaidó werd toen erkend als “interim-president” van het land.

Het lukte Guaidó echter niet het Venezolaanse volk tegen president Maduro te laten opstaan.

Sindsdien heeft Caracas te maken met een continue stroom provocaties en steeds meer economische sancties door Washington. President Nicolás Maduro beschuldigde de Amerikanen van het saboteren van een waterkrachtcentrale. Daarbij kwam het grootste deel van het land zonder stroom te zitten.

Militair geweld

The Grayzone ontdekte dat het Centrum voor Strategische en Internationaal Onderzoek (CSIS) op 10 april een geheime ontmoeting had met de titel “Beoordeling van het gebruik van militair geweld in Venezuela”.

“We hadden het over militaire opties in Venezuela. Dat was echter al eerder deze week,” bevestigde Sarah Baumunk. Zij is onderzoeksmedewerker bij het Americas-programma van CSIS, en deed mee aan de beraadslagingen. Baumunk reageerde op de vergaderdatum, die op documentatie ten onrechte werd vermeld als 20 april.

De CSIS-bijeenkomst doet vermoeden dat de VS militaire opties serieuzer onderzoekt dan voorheen, mogelijk uit frustratie over het feit dat alle andere middelen om Maduro ten val te brengen hebben gefaald.

Venezuela beschikt over de grootste aardoliereserves ter wereld. Het land heeft bovendien een bepaalde soort olie in de bodem, die de VS dringend nodig heeft.

Delen:

Meer nieuws

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:

1 juli-zwemmarathon in aantocht

De Surinaamse Zwembond (SZB) houdt de 44ste editie van de 18 km lange Open Waterwedstrijd in de Surinamerivier. Delen:

Delen:

Nickeriaanse polders krijgen hulpapotheken

Om de burgers van de westelijke- en oostelijke polders in Nickerie, die medicijnen moeten afnemen, tegemoet te komen is de regering Bouterse-Adhin voornemens apotheken op…

Delen:

Chotkan wil integrale aanpak infrastructuur

De technische afdelingen van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) starten binnenkort naast de reguliere werkzaamheden, met een integrale aanpak van infrastructuur…

Delen:

Bromfietser doodgereden

De 47-jarige bromfietser, Guillano Biswane, is na een aanrijding overleden. Delen:

Delen:

Minister Elias verwelkomt 50 Cubaanse artsen

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid en zijn collega van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Yldiz Pollack-Beighle, hebben samen met de ambassadeur van Cuba, Manuel Javier…

Delen:

Algemene richtlijnen voor halalvoedsel vastgesteld

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) heeft als verantwoordelijke voor standaarden in Suriname met trots de Nationale Standaard “Algemene Richtlijnen voor Halalvoedsel” afgekondigd op 18 juni….

Delen:

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:

Hirasinghstraat wordt verbreed en geasfalteerd

Het Aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OW &C) bezig met de asfalteringswerkzaamheden aan de Hirasinghstraat….

Delen:

17 personen gehuldigd door CUS en OHM

Stichting Organisatie Hindoe Media heeft zondag tijdens een Vaderdagfeest in samenwerking met de Culturele Unie Suriname in verband met de herdenking van 146 jaar Hindoestaanse…

Delen:
Scroll Up