Geest van Apartheid spookt nog altijd rond in Zuid-Afrika en Amerika

Apartheid, het officiële systeem van rassenscheiding, bestaat officieel sinds 1990 niet meer. Maar rassenscheiding is in Zuid-Afrika nog steeds alive and kicking.

Pieter en Minkie du Toit stichtten in 1998 het streng-christelijke dorp Owendale in de Zuid-Afrikaanse provincie Noord-Kaap.

Het dorp was, zoals God het wilde (zeggen de Du Toit’s), uitsluitend bedoeld voor witten, “omdat God niet wil dat wij ons vermengen, en daarom blijven wij apart van de zwarten”. 

Het avontuur eindigde in 2006, toen het dorp werd geveild; vanwege een tekort aan banen zochten de 23 gezinnen die de nederzetting bewoonden, hun heil elders.

Weggesteek teen ‘n koppie tussen peperbome staan die ou myndorpie Owendale, wat Vrydag opgeveil is. ‘n Bod van R1,7 miljoen is gedoen, maar die eienaar het net sy neus opgetrek daarvoor.
Dorp opgeveil, news24 archives

Boerenrepublieken

Maar ondanks de dood van Owendale bleef het apartheidsstreven springlevend. Andere witte enclaves hadden de kop opgestoken.

Morgenzon (2000 inwoners), een boerendorpje tussen de steden Standerton en het oer-Nederlands klinkende Ermelo, had eigenlijk een Afrikanervolksstaat moeten worden. Dat mislukte, en de bevolking groeide uit tot een zwart-witte mix.

Tegenwoordig zijn er drie slegs vir blankes-steden die wisten te overleven. Van deze heeft Orania het meest liberale imago.

Kleinfontein en Balmoral streven nog steeds naar nieuwe Boerenrepublieken, in de geest van de aparte republieken die door afstammelingen van Nederlandse kolonisten in zuidelijk Afrika waren gesticht. Zwarten zijn er, net als in de dagen van Hendrik Verwoerd, verboden.

Toch is er een belangrijk verschil tussen de twee landen waar Apartheid jarenlang de norm was.

Kloof

Na de afschaffing van de Afrikaanse Apartheid ontstond een sterke groei van een zwarte middenklasse. Met het einde van de Amerikaanse Apartheid veranderde echter bitter weinig.

The media is full of pictures of Obama and Oprah, of Condoleezza and Susan Rice, of Serena Williams and Will Smith. Their omnipresence suggests that America is far from an apartheid society. And yet, for all their power and prominence, they are the outliers.
Nicholas Kristof

Overweeg deze twee verbazingwekkende feiten: ‘De Verenigde Staten nemen een groter aantal zwarten gevangen dan tijdens de Apartheid in Zuid-Afrika. In Amerika is de welvaartskloof tussen zwart en wit vandaag groter dan in Zuid-Afrika in 1970 op het hoogtepunt van de apartheid.”

Het citaat komt van Nicholas Kristof, die over de Amerikaanse Apartheid schreef in de New York Times onder de kop: “Wanneer witten er gewoon niets van snappen”.

Kristof laat zien dat zwarten in Amerika veel vaker doelwit zijn van politie en justitie, dat zwarten in Zuid-Afrika meer bezit vergaren dan in de VS.

In vijf decennia, concludeert Kristof, zijn zwarte Afrikanen er overall flink op vooruit gegaan. In de Verenigde Staten daarentegen zijn zwarten er gemiddeld slechter aan toe dan toen Martin Luther King jr. zijn droom uitsprak.

Meer nieuws

Laxans kan leiden tot darmaandoeningen

Laxeermiddelen zouden weleens niet zo heel gezond kunnen zijn, vermoedt onderzoeker Justin Sonnenburg van de Stanford University School of Medicine in Californië.  Zijn team voerde…

OHM brengt muzieknotenboek uit

In verband met de herdenking van 145 jaar Hindoestaanse Immigratie heeft stichting Organisatie Hindoe Media een muzieknotenboek uitgebracht. Dit om kinderen, musici en anderen te…

Zanger bouwt eigen stad met eigen valuta

Senegal krijgt een nieuwe cryptovaluta en een nieuwe stad: Wakanda. Of beter gezegd: een Wakanda-lookalike. Beide worden vernoemd naar de geestesvader: AKoin  en Akon Crypto…

Mislukte roofpoging aan de Koosstraat

De 47-jarige Steven F. is vorige week donderdag door leden van het Regio Bijstand Team Paramaribo (RBTP) aangehouden. Het RBTP speelde in op de melding…

Brug Tout Lui Faut kanaalweg opgeleverd

“We zijn vandaag hier bijeen om een goed herstelde brug aan u als gemeenschap over te dragen”. Dit zei districtscommissaris (dc) Audrey Hankers van Wanica-Zuidoost…

Dholak masterclasses in Suriname

Van 25 juni tot en met 29 juni worden er masterclasses voor de Dholak verzorgd door Soerin Ramkhelawan, gecoördineerd door Sociaal-culturele en sportvereniging (SCSV) SEWA….

Kersten viert 250-jarig bestaan

Op 29 juni zal Kersten ( C. Kersten en Co.) haar 250-jarig bestaan herdenken. Kersten, het meest gediversifieerde concern in Suriname en het oudste handelshuis…

Scroll Up