Geen stimulering Surinaamse productiesector afgelopen vier jaar

graan landbouw productie

Ondanks beloftes om de lokale productiesector te stimuleren, constateren diverse waarnemers geen merkbare vooruitgang in de aanpak van de Surinaamse regering.

Een econoom verbonden aan het KIVC in Nederland heeft in een interview met GFC Nieuws uitgelicht dat de beleidsmakers van Suriname hun focus voornamelijk hebben gelegd op het saneren van overheidsuitgaven, ten koste van investeringen in de eigen productiecapaciteiten.

Suriname blijft sterk afhankelijk van import, met een aanzienlijk deel van de goederen die het land binnenkomen vanuit het buitenland.

Deze afhankelijkheid heeft verstrekkende negatieve effecten op de economie. Ten eerste leidt het tot een grote uitstroom van valuta, wat de nationale valutareserves onder druk zet en bijdraagt aan wisselkoersinstabiliteit.

Daarnaast remt het de ontwikkeling van Surinaamse industrieën en beperkt het de werkgelegenheidskansen voor Surinamers. Zonder een sterke productiesector blijven de mogelijkheden voor economische diversificatie en groei beperkt.

De overheersende focus op het verbeteren van de overheidsfinanciën, hoewel belangrijk, heeft dus niet geleid tot de noodzakelijke ondersteuning en ontwikkeling van lokale bedrijven en industrieën.

Dit resulteert in een economie die kwetsbaar is voor externe schokken en weinig weerbaarheid biedt tegen globale economische fluctuaties.

Experts en waarnemers roepen via GFC  de regering op om een evenwichtiger beleid te voeren dat niet alleen gericht is op financiële stabiliteit, maar ook op het daadwerkelijk versterken van de binnenlandse productiesector.

Dit zou kunnen door middel van subsidies voor lokale bedrijven, investeringen in infrastructuur die de industrie ten goede komen, en het stimuleren van innovaties binnen de agrarische en productiesectoren van Suriname.