Geen sprake van dopingfraude, Russische sporters winnen rechtszaak tegen IOC

Redactie GFC Nieuws — De meeste Russische atleten die verdacht werden van dopinggebruik tijdens de Olympische Winterspelen in Rusland en daarom zwaar gestraft waren, zijn onschuldig, bleek zaterdag. Het had allemaal niet zover hoeven komen als het IOC bewijs van hun onschuld niet had weggestopt, zegt een advocaat van de atleten.

De Russische sporters wonnen het hoger beroep van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tegen de uitspraak van het Court of Arbitration for Sport (CAS) van 1 februari 2017.

Het Zwitserse hooggerechtshof wees het beroep af tegen de vrijspraak van 28 Team Russia-leden, die waren beschuldigd van dopinggebruik tijdens de Winterspelen van 2014 in Rusland.

Staatsdopingprogramma

Het IOC is teleurgesteld over de beslissing, maar kondigden aan dat ze verdere vervolging van de atleten zal stoppen.

De atleten misten door de lange straffen de Olympische Winterspelen in Pyeongchang van vorig jaar.

De harde maatregelen waren opgelegd nadat een Olympisch disciplinair panel de Russen had beschuldigd deel uit te maken van een door de staat beheerd dopingprogramma, gebaseerd op claims van de voormalige Moskouse dopingbestrijder Grigory Rodchenkov, die in 2015 naar de VS vluchtte en in Rusland gezocht wordt vanwege verschillende aanklachten.

Het Duitse advocatenkantoor Wieschemann Lawyers zei zaterdag in een verklaring dat “er geen feitelijk bewijs is voor de aantijgingen van Dr. Rodchenkov over de gebeurtenissen in Sotsji.”

Het bureau zegt ook dat het IOC “ernstig inbreuk maakte op de procedurele rechten van de atleten en zelfs ontlastend bewijsmateriaal van de verdediging en de rechtbank achterhield.”

Meer nieuws

45 rijbewijzen ingevorderd door MSD

De Motor Surveillancedienst (MSD) heeft in de periode zondag 3 februari tot en met zaterdag 9 februari 370 verkeersdeelnemers bekeurd, waarbij 45 rijbewijzen van hardrijders…

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up