Geen militaire deportatievluchten met illegalen uit VS naar Suriname verwacht

Vliegtuig militair

Suriname-analist R. Pinas verwacht niet dat militaire deportatievluchten vanuit de Verenigde Staten naar Suriname zullen plaatsvinden, zoals momenteel wordt uitgevoerd voor Colombianen, Brazilianen en Mexicanen.

Vandaag werd bekend dat twee Amerikaanse militaire vluchten die al onderweg waren naar Colombia, door de Colombiaanse president zijn geweigerd. Dit heeft geleid tot spanningen tussen de twee landen.

Volgens Colombiaanse media heeft de Amerikaanse president Donald Trump in reactie op deze weigering de Amerikaanse ambassade in Bogotá verboden om nieuwe visumaanvragen te verwerken.

Colombianen hebben een visum nodig om naar de VS te reizen en deze maatregel kan grote gevolgen hebben voor hun mobiliteit.

De waarnemer wijst erop dat het aantal illegale Surinamers in de VS waarschijnlijk veel lager ligt in vergelijking met Colombianen, Brazilianen en Venezolanen.

Hij vermoedt dat als er Surinamers illegaal worden uitgezet, dit eerder via reguliere lijnvluchten zal gebeuren dan via militaire toestellen.

Intussen hebben ook Mexico en Brazilië de toegang geweigerd voor militaire deportatievluchten met illegalen uit de VS.

Als reactie hierop heeft Trump aangekondigd verdere sancties tegen deze landen te overwegen. De situatie blijft zich ontwikkelen maar voor Suriname lijkt een dergelijke escalatie vooralsnog onwaarschijnlijk.

UPDATE: De Colombiaanse president Gustavo Petro heeft aangeboden zijn presidentiële vliegtuig te gebruiken om de illegale migranten uit de VS terug te halen.

Dit besluit volgde op stevige waarschuwingen van president Donald Trump, die sancties oplegde omdat Petro eerder weigerde deportatievluchten te accepteren.

Petro, een voormalig lid van de guerrillabeweging M-19, ging snel akkoord na Trumps dreiging met handelsmaatregelen. Trump verklaarde op Fox News dat Petro zijn standpunt compleet had veranderd.