Geen medelijden met Carlos Durham als blijkt dat hij de samenleving bewust heeft misleid

carlos durham

De lucht trilt van geruchten en het vertrouwen van de burger staat op het spel.

Als de beschuldigingen tegen Carlos Durham kloppen, hebben we te maken met een journalist die zich schuldig maakt aan een van de ernstigste vormen van volksverlakkerij.

Niet zomaar een misstap, maar doelbewuste misleiding met mogelijk vernietigende gevolgen voor de democratie in Suriname.

Durham, die zich gretig voordoet als een onafhankelijke stem, zou volgens meerdere bronnen betaald zijn om verkiezingsprognoses te manipuleren.

En alsof dat nog niet schaamteloos genoeg is, zou hij ook de naam van de Nederlandse opiniepeiler Maurice de Hond hebben misbruikt om zijn eigen peilingen een vals aura van geloofwaardigheid te geven. Dit is geen journalistiek, dit is ordinaire manipulatie vermomd als objectiviteit.

Daarbovenop duiken nu berichten op dat Durham bij invloedrijke kapitaalkrachtigen is langsgegaan om geld los te peuteren, zogenaamd in ruil voor peilingen die hun belangen zouden dienen.

Het zou gaan om een bedrag van 25.000 Amerikaanse dollars. Is dat echt waar? Wie denkt hij dat hij is? Dit raakt het hart van ons democratisch bestel. Dit is geen spelletje meer. Dit is ondermijning.

Ik doe daarom een dringend beroep op de mediahuizen van Suriname: laat dit niet op zijn beloop. Laat niet het stilzwijgen zegevieren. Zet onderzoeksjournalisten op deze zaak. Doorgrond zijn banden. Volg het geldspoor. En leg bloot wat in het duister is gebleven. De waarheid moet naar boven komen.

Als blijkt dat Durham de samenleving doelbewust heeft misleid, dan moet hij niet alleen zijn geloofwaardigheid verliezen, maar ook publiekelijk ter verantwoording worden geroepen. Geen wegkijken.

Geen afwachten. Dit moet nu stoppen. Want als we dit toelaten, maken we journalistiek tot een farce en dat mogen we nooit accepteren.

Foto: ABC