Geen heldere lijn over Belfort, burgers verder het bos in gestuurd

edward belfort suriname

Een discussie is losgebarsten tussen verkiezingsautoriteiten en juristen over de juiste toepassing van artikel 137 van de Kiesregeling, na het overlijden van NDP-kandidaat Edward Belfort.

Een criticus, die de situatie scherp analyseert, spreekt van “een beschamende vertoning” die het verkiezingsproces onnodig troebel maakt.

“Hoe kan het dat een eenvoudige bepaling in de Kiesregeling zo verschillend wordt geïnterpreteerd, nota bene door de zittende OKB-voorzitter en een gewezen voorzitter?”, vraagt de criticus zich hardop af.

Volgens de huidige voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Samseerali Sheikh-Alibaks, moet Belforts naam direct worden geschrapt en de vacante plaats automatisch worden ingevuld door de eerstvolgende niet-gekozen kandidaat op de lijst van de NDP. Deze uitleg baseert hij op artikel 137.

Maar voormalig OKB-voorzitter en jurist Jennifer van Dijk-Silos stelt dat deze interpretatie juridisch onhoudbaar is.

Volgens haar geldt artikel 137 pas ná de stemming. Voor de stemming zou de partij eerst via de zogenoemde schaduwlijst een vervanger moeten aandragen.

Tot overmaat van ramp sprak ook de directeur van Binnenlandse Zaken, Nazir Eskak, kort na Belforts overlijden een andere visie uit.

Samen met Lothar Boksteen vond hij dat Belfort gewoon op de lijst moest blijven en dat de stemmen aan de partij toekomen.

De criticus is fel: “Wat is dit voor chaos? Juristen, deskundigen en instanties spreken elkaar tegen, terwijl de bevolking met vragen blijft zitten. Wie biedt nu duidelijkheid aan de kiezer?”

Volgens hem is dit symptomatisch voor een groter probleem: “Dit soort institutionele misverstanden bewijst dat het Surinaams verkiezingsproces vatbaar is voor willekeur en interpretatieverschillen, zelfs bij ogenschijnlijk eenvoudige bepalingen.”

De criticus roept op tot een snelle, openbare bijeenkomst van het OKB, CHS en het ministerie van Binnenlandse Zaken, zodat één eenduidige lijn kan worden gecommuniceerd naar het volk.

“We mogen niet toestaan dat juridische mist het vertrouwen in onze democratie ondermijnt. De tijd van vaagheid is voorbij.”