Geen excuses Rutte, maar wel krachtige veroordeling slavernijverleden

mark rutte

GFC NIEUWSREDACTIE- “Het is paradoxaal dat de gezamenlijke geschiedenis die ons bindt ons nog altijd zoveel pijn bezorgt. We kunnen het verleden niet veranderen, maar wij kunnen en moeten die onder ogen zien. Ook daarom ben ik naar Suriname gekomen.”

Woorden van de Nederlandse premier, Mark Rutte, vanmorgen tijdens een Buitengewone Openbare Vergadering in De Nationale Assemblee (DNA).
Op 1 juli 1863 schafte Nederland in Suriname en de Nederlandse Antillen de slavernij af.

Volgens Rutte is het begrijpelijk dat de geschiedenis nog leeft onder de nazaten van de tot slaafgemaakten, de Inheemsen bevolking en de nazaten van de contractarbeiders. Dit geldt ook voor een grote groep Surinaamse Nederlanders.

“Het is voor ons hier, 21ste eeuwers moeilijk voorstelbaar – het is een absurde gedachte – hoe de ene mens de andere mens eeuwenlang als handelswaar kan behandelen, met alle brute geweld en onderdrukking die daarmee gepaard ging.”

Rutte vervolgt: “Slavernij was letterlijk een onmenselijk systeem. Elke getuigenis uit het verleden die tot ons komt, vervult ons met afschuw. Het herdenkingsjaar 2023 moet daarom in het teken staan van erkenning. Erkenning van het afschuwelijk leed dat de tot slaafgemaakten is aangedaan, erkenning van de strijd en het verzet dat er ook was.”

Erkenning is volgens Rutte het begin van het helingsproces. De Nederlandse premier heeft later vandaag ontmoetingen met diverse groepen in verband met de maatschappelijke doorwerking als gevolg van de slavernij.

“Ik wil uit de eerste hand horen wat het slavernijverleden vandaag de dag betekent voor de verschillende bevolkingsgroepen in Suriname. Dat hangt nauw samen met onze koloniale geschiedenis. Ik wil van de jeugd en ouderen horen hoe zij tegen de geschiedenis aankijken wat zij graag zien gebeuren. Ik wil de impact van het verleden volledig begrijpen, zodat de erkenning die er komen zoveel mogelijk helend en ook verzoenend kan zijn,” aldus Rutte.