Gebaren die je beter niet kunt maken in het buitenland

ut9m0h2ulk951y0 1

Wilt u een reis boeken naar een onbekend land? Een van de belangrijkste dingen die u moet doen voordat u op reis gaat, is onderzoek doen naar de cultuur en gewoonten van het land dat u bezoekt. Dit is in het bijzonder relevant met betrekking tot gebaren.

Waarom? Gebaren zijn een universele taal die we allemaal dagelijks gebruiken. Ze zijn ook een belangrijk onderdeel van onze cultuur en identiteit.

Er zijn echter bepaalde gebaren die in het ene land beledigend zijn en in het andere niet. Daarom is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze nuances als u naar het buitenland reist. U wilt geen mensen beledigen en problemen veroorzaken tijdens uw droomreis!

In dit artikel worden diverse gebaren besproken die in veel culturen als beledigend worden beschouwd.

Het Vredes gebaar (peace): draai uw hand niet weg.

Het “V” gebaar, gevormd met twee vingers, is een symbool dat algemeen wordt begrepen als symbool van vrede. Wat zou daar verkeerd aan zijn, toch?

U heeft waarschijnlijk gehoord dat het in de huidige of voormalige Gemenebestlanden (het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland, Australië) kan worden gezien als een equivalent van de middelvinger, indien omgekeerd.

Maar daar houdt het niet op! Het is beter om dit symbool te vermijden, wanneer u van plan bent deze landen te bezoeken:

Waarom?

In sommige Indiaanse culturen wordt het vredessymbool beschouwd als een teken van gebrek aan respect, terwijl het in het Midden-Oosten vaak wordt begrepen als een symbool van westers imperialisme. In sommige Aziatische culturen wordt het echter beschouwd als een uiting van zwakte.

Als u niet zeker weet of het vredesteken in een bepaalde cultuur aanstootgevend is, is het verstandig het niet te gebruiken!

Het “OK” gebaar, is het echt OK?

Het “OK” gebaar is een eenvoudig handgebaar dat de meeste mensen dagelijks gebruiken. De meest voorkomende uitvoeringsvorm is het verbinden van de wijsvinger met de duim, zodat ze een cirkel voorstellen. Het is moeilijk te geloven dat dit iets verkeerds kan betekenen.

Toch dient u voorzichtigheid in acht te nemen wanneer u deze bestemmingen bezoekt:

  • In Brazilië wordt het “OK” gebaar vaak gebruikt als een belediging, vergelijkbaar met iemand een middelvinger geven.
  • In de Verenigde Staten wordt het soms gebruikt als wit suprematistisch symbool. Het is beter geheel te vermijden als u de volledige context van de situatie waarin u zich bevindt niet kent.

Tenslotte kan dit gebaar bijna overal beledigend zijn, afhankelijk van de context. Waarom? Soms kan het geven van een “OK” als sarcastisch worden opgevat, bijvoorbeeld als iemand een punt heeft gemaakt over een gevoelig onderwerp.

De duimen omhoog: goedkeuring of f*ck you?

U denkt misschien dat het “duim omhoog” gebaar een onschuldige manier is om goedkeuring of steun te betuigen.

Verrassend genoeg zijn er veel landen waar uw gesprekspartners zich erdoor beledigd kunnen voelen! Noteer deze bestemmingen, als u van plan bent ze ooit te bezoeken:

  • Griekenland
  • Iran
  • Irak

In deze culturen kan het “duim omhoog”gebaar worden gezien als een belediging, vergelijkbaar met het tonen van een middelvinger.

Het komt misschien als een verrassing, vooral als het gaat om de Europese landen. Het is echter niet alles, want als u van plan bent Italië en Griekenland te bezoeken, kunt u nog meer van dergelijke voorbeelden verwachten! Beide culturen staan bekend om hun rijke stijl van expressie, met het gebruik van vele gebaren. Gebaren kunnen niet altijd worden geïnterpreteerd zoals u denkt.

In dit artikel staan verschillende culturele valkuilen beschreven die u kunt vermijden door dit artikel verder door te nemen. Zo voorkomt u dat u uw gesprekspartners beledigt als u in het buitenland bent.

mq8bn39r0xnush1

Vingers gekruist: niet altijd een gelukwens

Bent u van plan Vietnam te bezoeken? Dit prachtige land in Azië wordt steeds populairder onder toeristen.

Het is belangrijk op te merken dat de Vietnamese cultuur enkele verschillen vertoont met wat wij als correct gedrag beschouwen. Er is één gebaar, in het bijzonder dat u moet vermijden als u daar bent.

Het gebaar “vingers gekruist” wordt algemeen beschouwd als een “geluk wensen”. Maar niet in Vietnam, waar dit gebaar als onbeleefd wordt beschouwd omdat het op geslachtsdelen lijkt. Dus, als u van plan bent naar Vietnam te reizen, moet u het gebruik ervan vermijden, vooral in het bijzijn van kinderen en ouderen.

En als u zich afvraagt of u zich wel kunt redden omdat u het Vietnamese alfabet niet kent – maakt u zich geen zorgen. Vasco Electronics ontwikkelde de beste vertaler op de markt, een elektronische vertaalmachine die ervoor zorgt dat u alles begrijpt wat er op informatieborden, menu’s en dienstregelingen staan!

Het duivelshoorntje: kwaad of bescherming tegen het kwaad?

Er is geen eenvoudige interpretatie van dit gebaar, en het hangt af van wie u het vraagt en waar u bent. In sommige subculturen wordt het gebaar van de duivel gezien als een positief symbool van kracht en macht, vooral onder heavy metalfans.

In veel culturen wordt het echter gezien als een kwaadaardige verwijzing naar de antichrist. Dat is vooral het geval in landen met een rijk christelijk erfgoed en geschiedenis, zoals

  • Spanje
  • Hongarije
  • Polen

Vreemd genoeg wordt het in andere landen gezien als een teken van bescherming tegen het kwaad.

Is dat verwarrend voor u? Nou, dat kunnen uw gesprekspartners ook ervaren als u het zonder duidelijke reden gebruikt. Buiten rockconcerten kun je dit gebaar dus beter vermijden!

Nee, schudden: zelfs dat kan fout gaan

Wist u dat in sommige culturen hoofd (nee) schudden “ja” betekent?

Om verwarrende (en mogelijk gênante) situaties te voorkomen, moet u hieraan denken wanneer u naar deze landen reist:

  • Bulgarije
  • Griekenland
  • Turkije

Als u ooit zaken doet in een van deze landen, houd hier dan rekening mee. Ook al klinkt dit onschuldig genoeg, het kan grote gevolgen hebben voor uw onderlinge communicatie.

vakantie reizen

“Kom hier” gebaar: we zouden willen dat het niet zo dubbelzinnig was

Het gebaar “Kom hier” is een universele manier om iemand uit te nodigen dichterbij te komen. Het wordt meestal gebruikt door kinderen die met hun leeftijdsgenootjes willen spelen, maar het komt ook voor bij volwassenen die de aandacht van anderen proberen te trekken.

Ook al wordt het “kom hier”gebaar vaak gezien als schattig of vertederend, er is één cultuur waar het als bijzonder beledigend wordt beschouwd wanneer het in het bijzijn van iemand wordt uitgesproken… en dat is in de Filipijnen, een land van schoonheid en grandeur!

Waarom? Nou, als u van plan bent de Filipijnen te bezoeken, denk er dan aan dat dit ook een gebaar is dat gewoonlijk wordt gebruikt om een hond te roepen, en dus disrespect kan tonen tegenover andere mensen.

Niet te vergeten dat bijna overal ter wereld uw gesprekspartners het als een seksuele connotatie kunnen ervaren. Het is van goede wil om dit gebaar in alle gesprekken te vermijden.

De mountza: laat mensen niet “tegen de hand praten”.

Een open hand naar iemand uitsteken is een universeel gebaar dat kan helpen bij het bestellen van 5 stuks van iets of gewoon om een milde weigering te tonen.

In bepaalde culturen wordt een “mountza” echter gebruikt als een gebaar van minachting of afwijzing.

U moet het in landen als deze vermijden:

  • Griekenland
  • Midden-Oosten
  • de meeste Afrikaanse landen

Maar waarom wordt dit gebaar als beledigend beschouwd?

Mensen in die culturen geloven dat “mountza” impliceert dat de persoon die wordt weggestuurd dom, waardeloos of op een andere manier respectloos is.

U wilt natuurlijk niet dat iemand zich zo voelt, dus wees voorzichtig met dit gebaar als u in die streken bent!

Handen in de zakken: bent u ontspannen of kan het u niets schelen?

Dit lijkt misschien een onschuldig gebaar, dat we vooral maken als we ons ontspannen en veilig voelen.

Toch wordt dit in veel landen beschouwd als een gebaar van gebrek aan respect voor uw gesprekspartners.

Let op waar het verstandig is deze gebaren te vermijden:

  • Verenigd Koninkrijk
  • Duitsland
  • Japan

Houdt u er rekening mee dat handen in uw zakken houden ook in sommige andere Europese en Aziatische landen als onbeleefd kan worden beschouwd. U kunt het beter helemaal vermijden, vooral in een professionele context.

Conclusie:

Houd er rekening mee dat, hoewel alle bovenstaande gebaren niet noodzakelijk beledigend zijn, er bepaalde situaties zijn waarin ze dat kunnen zijn.

Dus als u buiten uw eigen land reist, vraag dan uw gastheer of de persoon die u ontmoet om advies over de plaatselijke gebruiken. Zo kunt u een goede eerste indruk maken en mogelijke misverstanden of conflicten voorkomen.