Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”.

Beide wetten zijn als initiatiefwetten ingediend. “De wetten hebben voornamelijk als doel om te zorgen dat de financiering voor huisvesting makkelijker en goedkoper wordt voor het volk”, aldus volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel.

Het startkapitaal van het woningbouwfonds zal SRD 20,- miljoen zijn en van het nationaal garantiefonds SRD 5,- miljoen.

“Deze wetsproducten moeten ervoor gaan zorgen dat zij die ‘unbankable’ zijn, ook in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek om een woning te kunnen kopen, bouwen, verbouwen of uitbreiden. De fondsen zullen ervoor zorgen dat de rente behoorlijk laag zal worden gehouden en de kosten betaalbaar zijn. Het zal aan de kapitaalkrachtigen ook de mogelijkheid bieden om in het woningbouwfonds tegen een mooi rendement te kunnen beleggen”, verzekert de NDP-parlementariër.

Het doel van het garantiefonds is om burgers tegemoet te komen die moeizaam of helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor een krediet of hypothecaire lening. Het gaat dan niet om personen die de lening niet kunnen betalen, maar zij die geen vast inkomen hebben. Ze kunnen de lening wel betalen, maar vormen een groot risico voor de banken.

Wanneer iets mocht gebeuren, waardoor zij de lening niet kunnen betalen, kan er beroep worden gedaan op het garantiefonds om in moeilijke tijden de rentebetaling te voldoen. Hierdoor wordt de persoon in staat gesteld om achteraf alsnog de betalingsverplichtingen te voldoen. Het fonds zal onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) staan.

Het doel van het vormen van bijzondere reserves binnen het fonds is duidelijk, stelt DNA-lid Abdoel. “Het is van belang om het voortbestaan van het fonds te garanderen, het fonds te versterken en eventuele verliezen ook te kunnen aanzuiveren. Het garantiefonds moet ook de mogelijkheid krijgen sterk in eigen schoenen te kunnen staan.

Evaluatie van het fonds en middelen die gegenereerd worden door het fonds, of juist verloren worden door het fonds dienen zeker voor de eerste 3 jaren goed geëvalueerd te worden en waar nodig moet er bijstellingen en verbetering worden aangebracht.

De ontwerpwet ‘Nationaal Garantiefonds’ is ingediend door de Assembleeleden Jennifer Simons, André Misiekaba en Oesman Wangsabesari. De indieners van de ‘Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting’ zijn Jennifer Simons, Oesman Wangsabesari en Ruchsana Ilahibaks.

Delen:

Meer nieuws

Surinaamse Sportjournalisten naar Zuid-Amerikaanse Spelen

door Terence Oosterwolde Voorzitter Desney Romeo, ondervoorzitter Marciano Zalman, penningmeester Quaraisy Nagessersing, Earnie Eenig, Rasjied Soeltan, Ivan Summerville, Marinio Balsemhof en Terence Oosterwolde van de…

Delen:

Verdachte aangehouden bij road-block

Rechercheurs van de afdeling Narcotica Brigade, bijgestaan door andere collegae, hebben tijdens een al gehele veiligheidscontrole in het district Brokopondo een voertuigbestuurder tot stoppen gesommeerd….

Delen:

Overeenkomst opzetten waardeketen producenten

Het directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een overeenkomst bereikt met het Suriname Agricultural Market Acces Project (SAMAP)…

Delen:

“Know your numbers”

Hoge bloeddruk is de belangrijkste risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Delen:

Delen:

SPWE maakt doorstart

De Stichting Productieve Werkeenheden (SPWE) heeft een doorstart gemaakt met de launch van haar geplande kosteloze softskills trainingen voor dit jaar. Delen:

Delen:

Lijk man aangespoeld te Livorno

De politie van Livorno kreeg woensdagmiddag een melding binnen dat het lijk van een man, vermoedelijk van Hindoestaanse komaf, op een bepaalde locatie in de…

Delen:

Postverzender en verstrekkers ingesloten

Rechercheurs van de Narcoticabrigade hebben de 33-jarige Guirmo J., de 34-jarige Clarence K. en de 27-jarige Mitchel K. opgespoord en aangehouden. Delen:

Delen:

De leerling overtreft de meester

INGEZONDEN- Allereerst wil ik beginnen met de stelling van George Clemenceau, Franse politicus,  n.l. :  “Een verrader is een politicus die zijn partij verlaat om…

Delen:

Drugsvervoerder onderweg naar Frans-Guyana gepakt

Het Arrestatie Team heeft dinsdag in samenwerking met het Directoraat Nationale Veiligheid (DNV) de 27-jarige drugsverdachte Oerifride S. aangehouden met een hoeveelheid drugs en overgedragen…

Delen:

First lady bezoekt Gakaba en Langa Tabiki

Een delegatie bestaande uit onder andere First lady Ingrid Bouterse-Waldring, de minister van Volksgezondheid, Antoine Elias en de directeur van de Stichting Staatsziekenfonds (SZF), Rick…

Delen:

Regering sterk gefocust op export

Het ministerie van Handel Industrie en Toerisme (HI&T) is bezig de standaarden te ontwikkelen met het standaardenbureau om te voldoen aan internationale standaarden die nodig…

Delen:
Scroll Up