Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”.

Beide wetten zijn als initiatiefwetten ingediend. “De wetten hebben voornamelijk als doel om te zorgen dat de financiering voor huisvesting makkelijker en goedkoper wordt voor het volk”, aldus volksvertegenwoordiger Amzad Abdoel.

Het startkapitaal van het woningbouwfonds zal SRD 20,- miljoen zijn en van het nationaal garantiefonds SRD 5,- miljoen.

“Deze wetsproducten moeten ervoor gaan zorgen dat zij die ‘unbankable’ zijn, ook in aanmerking kunnen komen voor een hypotheek om een woning te kunnen kopen, bouwen, verbouwen of uitbreiden. De fondsen zullen ervoor zorgen dat de rente behoorlijk laag zal worden gehouden en de kosten betaalbaar zijn. Het zal aan de kapitaalkrachtigen ook de mogelijkheid bieden om in het woningbouwfonds tegen een mooi rendement te kunnen beleggen”, verzekert de NDP-parlementariër.

Het doel van het garantiefonds is om burgers tegemoet te komen die moeizaam of helemaal niet in aanmerking kunnen komen voor een krediet of hypothecaire lening. Het gaat dan niet om personen die de lening niet kunnen betalen, maar zij die geen vast inkomen hebben. Ze kunnen de lening wel betalen, maar vormen een groot risico voor de banken.

Wanneer iets mocht gebeuren, waardoor zij de lening niet kunnen betalen, kan er beroep worden gedaan op het garantiefonds om in moeilijke tijden de rentebetaling te voldoen. Hierdoor wordt de persoon in staat gesteld om achteraf alsnog de betalingsverplichtingen te voldoen. Het fonds zal onder toezicht van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) staan.

Het doel van het vormen van bijzondere reserves binnen het fonds is duidelijk, stelt DNA-lid Abdoel. “Het is van belang om het voortbestaan van het fonds te garanderen, het fonds te versterken en eventuele verliezen ook te kunnen aanzuiveren. Het garantiefonds moet ook de mogelijkheid krijgen sterk in eigen schoenen te kunnen staan.

Evaluatie van het fonds en middelen die gegenereerd worden door het fonds, of juist verloren worden door het fonds dienen zeker voor de eerste 3 jaren goed geëvalueerd te worden en waar nodig moet er bijstellingen en verbetering worden aangebracht.

De ontwerpwet ‘Nationaal Garantiefonds’ is ingediend door de Assembleeleden Jennifer Simons, André Misiekaba en Oesman Wangsabesari. De indieners van de ‘Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting’ zijn Jennifer Simons, Oesman Wangsabesari en Ruchsana Ilahibaks.

Delen:

Meer nieuws

Ode aan Inheemsen in Palmentuin

GFC NIEUWS- Jaren terug is advies uitgebracht aan de regering voor het plaatsen van een gedenkteken voor de Inheemse mannen, vrouwen en kinderen die tijdens…

Delen:

Dorpen in Para bezorgd over veiligheid

GFC NIEUWS- De Organisatie Samenwerkende Inheemse Dorpen in Para en Wanica kondigt verscherpte en gemeenschappelijke actie aan voor het recht op veiligheid, begaanbare wegen en…

Delen:

Volksgezondheid waarschuwt voor hittegolven

GFC NIEUWS- In navolging van het bericht van de Pan-Amerikaanse gezondheidsorganisatie (PAHO) waarbij zij waarschuwt dat de Caribische landen risico lopen op hittegolven, wil het…

Delen:

Baby geboren met drie hoofden

GFC NIEUWS- Een babymeisje dat geboren is met drie hoofden vanwege een onbekende medische conditie heeft medici verbijsterd in India. Delen:

Delen:

Adviesprijs HI&T per kippenei SRD 1.40

GFC NIEUWS- De adviesprijs van kippenei is door het Ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) vastgesteld op SRD 1.40 per stuk. Delen:

Delen:

ARVAS wil certificering koeltechnici

GFC NIEUWS- De Associatie voor Air-conditioning Refrigeration and Ventilation Association Suriname (ARVAS) bracht vorige week een kennismakingsbezoek aan minister Stephen Tsang van het ministerie van…

Delen:

Viskeuringsinstituut verder geaccrediteerd

GFC NIEUWS- Het Laboratorium van de Stichting Viskeuringsinstituut (VKI) van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is sedert 2017 in de branche van…

Delen:

VMS schort acties op met 3 weken

GFC NIEUWS- De Vereniging van Medici in Suriname (VMS) heeft woensdag tijdens een zeer druk bezochte ledenvergadering besloten om de aangekondigde acties met 3 weken…

Delen:
Scroll Up