Op woensdag 4 december 2024 heeft de CEO van G.S.J. Consultancy & Trainingen, mevrouw Goomti Sharda Kanhai-Jaglal M.Ed, twee motivatiesessies gehouden voor de examenkandidaten van Havo 2.
De motivatiedag werd officieel geopend door de directrice van Havo 2, mevrouw O. Bijlhout, die de scholieren een succesvolle en leerrijke dag toewenste.
Het decanaat, bestaande uit mevrouw A. Baidjoe-Dhanes B.Ed, mevrouw D. Chote B.Ed en mevrouw M. Pika, had de verantwoordelijkheid voor het organiseren van deze motivatiedag en was voltallig aanwezig.
Nadat het Surinaamse volkslied samen met de leerlingen van de vijfde klassen en overige aanwezigen was gezongen, werd de gastspreker, mevrouw G.S. Kanhai-Jaglal M.Ed, geïntroduceerd door de directrice en uitgenodigd door haar voor het houden van de motivatiesessies.
Na de begroeting opende de gastspreker haar motivational speech met de volgende vraag, waardoor ze het publiek aan het nadenken zette:
“Als je degene zou kunnen zijn, die je altijd al wilde zijn, wie zou je dan graag willen zijn en wat houdt je tegen?”
Ze vervolgde haar speech door de scholieren eraan te herinneren dat ze alles kunnen bereiken in het leven, mits ze actie ondernemen.
Ze benadrukte het belang van een mindshift, een verandering in denkwijze, die rust, balans en zelfvertrouwen kan brengen, in plaats van zich te laten leiden door dagelijkse chaos en twijfels.
Mevrouw Kanhai-Jaglal legde uit dat een mindshift ervoor zorgt dat je zelfstandig en integer handelt, zonder je te laten leiden door anderen.
Ze moedigde de jongeren aan om niet tegengehouden te worden door uitstelgedrag, angst, stress, twijfels of negativiteit, maar juist te werken aan persoonlijke groei door positieve en rechtvaardige keuzes te maken in verschillende situaties.
“Ook als een probleem zich aandient, zul je dat als een uitdaging ervaren die op je levenspad komt voor je persoonlijke groei. Wees daarom dankbaar dat er soms obstakels zijn op je levenspad,” zei ze.
Ze gaf verder aan dat hoe je een obstakel ervaart, afhankelijk is van hoe je ernaar kijkt en welke keuzes je maakt.
Ze raadde de scholieren aan goed na te denken voordat ze belangrijke keuzes maken, zoals de beslissing over hun vervolgstudie in augustus 2025.
Ze moedigde hen aan om bewust, rationeel en vanuit hun hart te kiezen, zodat ze zich kunnen verbinden met die keuze en deze kunnen koesteren om gemotiveerd te blijven.
“Uiteindelijk gaat het om jouw toekomst en carrière, niet om die van je ouders of vrienden,” benadrukte ze.
Mevrouw Kanhai-Jaglal moedigde de jongeren ook aan om goed voor zichzelf te zijn, zichzelf te respecteren en van zichzelf te houden.
“Mocht iemand je psychisch of fysiek pijn doen, dan weerhoudt niets je ervan afstand te nemen van die persoon. Dat heet zelfrespect. Niemand heeft het recht je te beledigen, te onderdrukken of te pesten.”
Ze herinnerde de studenten eraan dat ze niet moeten twijfelen om te praten met ouders of integere mensen wanneer ze met problemen zitten, en dat er soms situaties zijn die ze niet kunnen veranderen, maar wel kunnen accepteren en loslaten.
“Verdoe je kostbare tijd niet, want de tijd kun je niet terugdraaien,” zei ze, en raadde hen aan dagelijkse doelen te stellen en zich te focussen om die te bereiken.
“Kennis is de basis van alles in het leven. Zonder kennis kom je niet tot inzichten, en die heb je altijd nodig in de praktijk.”
Ze sloot haar speech af met een krachtige boodschap: “U bent de kapitein van uw eigen schip dat leven heet. U bepaalt de koers.”
Na deze motivational speech ging mevrouw Kanhai-Jaglal interactief in op enkele onderwerpen, waaronder stressmanagement, timemanagement, mindmappen, effectief studeren, peerpressure en gedragsverandering.
Ze gaf aan dat ademhalingstechnieken stress en angst verminderen en deed samen met de groep een ademhalingsoefening.
Na deze activiteit mochten de scholieren hun ervaring delen. Het overgrote deel gaf aan dat ze de ademhalingsoefening als prettig, kalmerend, rustgevend en ontstressend hadden ervaren.
Ze kregen het advies mee om deze oefeningen regelmatig te doen, wat hen zal helpen om beter om te gaan met stressgerelateerde situaties en in balans te blijven.
Bij het thema “timemanagement” bevestigden de jongeren dat ze vaak te veel tijd besteden aan hun mobieltje, waardoor ze minder tijd overhouden voor studie en andere zaken.
Ze gaven aan de tips met betrekking tot timemanagement mee te nemen om hun studietijd beter te benutten.
De scholieren leerden ook hoe ze aan de hand van mindmaps en een studieplanner gestructureerd en effectief kunnen studeren.
Peerpressure en gedragsverandering kwamen ook als thema’s aan bod. Bij gedragsverandering werden de vijf fasen behandeld: ontkenning, erkenning, verkenning, actie en volhouden.
Aan het einde van de motivatiedag gaven de studenten aan dat de motivatiesessie hen tot inzichten had gebracht, voor een mindshift had gezorgd, een eye-opener was geweest, en inspirerend, motiverend, inzichtelijk, leerrijk, interessant en professioneel was.
Ze zouden de inzichten zeker meenemen en toepassen in hun dagelijks leven en studie.
Ook de aanwezige leraren hebben de sessies als zeer positief, informatief en inspirerend ervaren.
Mevrouw Kanhai-Jaglal wenste de studenten veel succes, zegen en wijsheid toe met hun eerste schoolonderzoek en verdere studie.
Ze werd gepast bedankt door de scholieren en leraren voor het delen van haar kennis, inzichten en motivatie.
Ze bedankte de directie, school en studenten voor de uitnodiging en het vertrouwen in haar als deskundige.
Ze gaf aan dat de jongeren zeer enthousiast en gemotiveerd waren en sloot de sessie af met haar motto: “Het pad van succes kent vele uitdagingen. Ga ervoor en erdoor, en geef nooit op!”
S. King maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com