Franse premier geeft toe: ‘Wij luisterden niet naar het volk’

“Onze grootste fout is dat wij niet naar het volk hebben geluisterd.” Dat erkent de Franse premier Edouard Philippe na het uit de hand gelopen volksprotest door de Gele Hesjes. Frankrijk wordt nu al vijf weken gegijzeld door massademonstraties van burgers die zich kenmerken met de gele veiligheidshesjes, die elke automobilist in Frankrijk in de auto moet hebben.

“Wij hebben fouten gemaakt. Wij luisterden onvoldoende naar het Franse volk. Ik blijf ervan overtuigd dat zij dit land omvormen,” zei Philippe tegen het Franse dagblad Les Echoes

De protesten leverden minstens zeven doden op, plus honderden gewonden en een enorm aantal (minstens 4500) arrestanten.

De tienduizenden ingezette politieagenten kunnen de wanorde niet aan en krijgen assistentie van de militaire politie, die zware pantservoertuigen inzette.

Ook de economie lijdt zwaar onder het protest. Er heerst chaos in Franse steden, winkels worden beschadigd en geplunderd, auto’s worden vernield. Minister Bruno Le Maire gaf toe dat de opstand een “economische ramp” is.

Het doel van de protestbeweging – opheffen van prijsverhogingen voor brandstof en afzien van verhoogde belastingen – is inmiddels bereikt. Maar de woede tegen president Emmanuel Macron is inmiddels zo toegenomen, dat nu ook zijn hoofd op een schaal wordt geëist.

Delen:

Meer nieuws

Renovatie Nyun Combé begonnen

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft het startsein gegeven voor de renovatie van Nyun Combé aan de Kleine Saramaccastraat. Delen:

Delen:

Bromfietser zwaargewond na aanrijding

De 19-jarige bromfietser Aman A. raakte op 10 juni zwaargewond na een aanrijding op de kruising van de Indira Gandhi- en de Tawajariweg. Delen:

Delen:

Visrokerij Commewijne dit jaar in gebruik

Directeur Deepak Jairam van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) heeft zich afgelopen week omstandig laten informeren over de vorderingen van de verbouwingswerkzaamheden van de visrokerij…

Delen:

Minister Parmessar op FAO-topconferentie in Rome

Minister Rabin Parmessar van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vertoeft momenteel in Rome-Italië voor het bijwonen van een topconferentie van de wereld voedselorganisatie Food and…

Delen:

Ontwikkelingsvisie voor Tapanahony in de maak

Het districtscommissariaat van Sipaliwini (bestuursressort Tapanahony) en stichting OSAEDA zullen in een samenwerkingsverband een visie uitwerken om het Tapanahony-gebied in ontwikkeling te brengen. Delen:

Delen:

Regeringsdelegatie bezoekt backtrack Nickerie

Een delegatie van ministers en vertegenwoordigers van enkele ministeries en diensten binnen de overheid brachten een oriëntatiebezoek aan de backtrack in Nickerie. Delen:

Delen:

Dikan bezoekt Centrale Markt

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling heeft vrijdagmiddag samen met districtscommissaris (dc) Mike Nerkust een bezoek gebracht aan de Centrale Markt. Delen:

Delen:
Scroll Up