Franse premier geeft toe: ‘Wij luisterden niet naar het volk’

“Onze grootste fout is dat wij niet naar het volk hebben geluisterd.” Dat erkent de Franse premier Edouard Philippe na het uit de hand gelopen volksprotest door de Gele Hesjes. Frankrijk wordt nu al vijf weken gegijzeld door massademonstraties van burgers die zich kenmerken met de gele veiligheidshesjes, die elke automobilist in Frankrijk in de auto moet hebben.

“Wij hebben fouten gemaakt. Wij luisterden onvoldoende naar het Franse volk. Ik blijf ervan overtuigd dat zij dit land omvormen,” zei Philippe tegen het Franse dagblad Les Echoes

De protesten leverden minstens zeven doden op, plus honderden gewonden en een enorm aantal (minstens 4500) arrestanten.

De tienduizenden ingezette politieagenten kunnen de wanorde niet aan en krijgen assistentie van de militaire politie, die zware pantservoertuigen inzette.

Ook de economie lijdt zwaar onder het protest. Er heerst chaos in Franse steden, winkels worden beschadigd en geplunderd, auto’s worden vernield. Minister Bruno Le Maire gaf toe dat de opstand een “economische ramp” is.

Het doel van de protestbeweging – opheffen van prijsverhogingen voor brandstof en afzien van verhoogde belastingen – is inmiddels bereikt. Maar de woede tegen president Emmanuel Macron is inmiddels zo toegenomen, dat nu ook zijn hoofd op een schaal wordt geëist.

Delen:

Meer nieuws

Kinderen Parelhuis trots op nieuw vervoer

Parelhuis ontvangt een Noah-bus van Stinafo, zodat zij ‘hun’ kinderen verantwoord en comfortabel naar school en hun andere activiteiten kunnen vervoeren. Delen:

Delen:

Ressortraden Para nu voltallig

De afgelopen week is voorzien in de ontstane vacature van vijf ressortraadsleden (rr-leden) van vier ressortraden (rr) in het district Para. Delen:

Delen:

HVB installeert onderafdeling te Nieuwe Grond

Met de installatie van de onderafdeling De Nieuwe Grond afgelopen zaterdag in haar partijcentrum te Hannaslust, heeft de Hervormings en Vernieuwingsbeweging (HVB) haar structuren in…

Delen:

VHP solidair met inwoners Utrecht

De VHP spreekt haar solidariteit uit met de inwoners van Nederland, in het bijzonder in Utrecht, die zijn opgeschrikt door de aanslag van maandagochtend, waarbij…

Delen:

OWT&C, RO en Defensie pakken wegen Marowijne aan

De ministeries van Openbare Werken Transport en Communicatie (OWT&C), Regionale Ontwikkeling (RO) en Defensie voeren verschillende rehabilitatiewerkzaamheden uit in Marowijne. Delen:

Delen:

Man verkoopt nep goud aan klant

De 33-jarige Gregory W. is door de politie van het ressort Centrum ingesloten voor oplichting van een vrouw. Delen:

Delen:

Meer ondersteuning voor landbouwers opkomst

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij heeft afgelopen week onder leiding van de Chief Technical Advisor/project manager, Erick Zeballos van het project SAMAP en…

Delen:

Man bedreigt buren met de dood

De 27-jarige Orfeo D. is door de politie van Latour aangehouden en opgesloten voor het bedreigen van zijn buren met de dood. Delen:

Delen:

Platform importeurs voor overleg bij HI&T

Gelet op de ontwikkelingen, die een druk uitoefenen op het prijsniveau, heeft het platform van importeurs van levensmiddelen een gesprek gevoerd met minister Stephen Tsang…

Delen:

VHP: terroristische aanslag onaanvaardbaar

Heel vroeg in de ochtend van 15 maart zijn wij opgeschrikt door een terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw Zeeland, waarbij tenminste 49 moskeegangers…

Delen:

VHP helpt familie Dors

Op 1 maart heeft het noodlot toegeslagen bij de familie Dors te Ingikondre in het district Coronie. Hun woning werd helemaal door brand verwoest. Delen:

Delen:
Scroll Up