Franse Polynesiërs willen genoegdoening van Frankrijk voor atoomproeven in hun achtertuin

Frans-Polynesië sleept Frankrijk voor de rechter vanwege misdaden tegen de mensheid. Het vroegere moederland liet atoombommen ontploffen binnen het leefgebied van honderdduizenden mensen, van wie een groot deel nu ernstig ziek is.

Frankrijk voerde vanaf 1966 honderden kernproeven uit in het gebied. Radioactief afval werd, in strijd met internationale regelgeving, gewoon in de oceaan gedumpt. Dat ging door tot en met 1996.

Met instemming van de Polynesiërs, zegt Frankrijk. Onzin, zegt Oscar Temaru. Hij is leider van de Frans-Polynesische Tavini Huiraatira Party.

Kanker

De proeven werden doorgedrukt onder bedreiging dat er anders een militaire regering door Frankrijk zou worden ingesteld, getuigde Temaru bij het Internationaal Strafhof.

Bijna 10.000 van de krap 300.000 bewoners van het Franse gebiedsdeel – Polynesië bestaat uit 118 eilanden, waarvan 67 bewoond zijn – lijdt aan de een of andere vorm van kanker.

Frankrijk zegt dat er geen verband is en ontkent elke verantwoordelijkheid voor de milieu- en gezondheidseffecten van de tests.

Hoewel het zijn eigen parlement en regering heeft onder leiding van een eigen president zijn het rechtssysteem, veiligheid, defensie en onderwijs rechtstreeks in handen van de Franse overheid.

Meer nieuws

First lady doneert weer

“Het geeft ons meer motivatie om harder te werken voor hetgeen wij gaan doen in Amerika”, zegt Donovan Dongo na een donatie van first lady…

QuikScan douane aanleiding CLAD-onderzoek

Op basis van recente ontwikkelingen bij de douanedienst heeft de minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, in december 2018 een QuickScan laten uitvoeren door een speciaal…

WTO-delegatie bezoekt Suriname

Vanwege de World Trade Organisation (WTO) Trade Policy Review (TPR) heeft een team van deskundigen van het WTO-secretariaat een werkbezoek gebracht aan Suriname.

Arbeid stimuleert klein-ondernemerschap

Volgens de taakstelling van het ministerie van Arbeid is het stimuleren van klein-ondernemerschap een van de manieren om in te spelen op de vraag naar…

Agressieve echtgenoot opgesloten

De 33-jarige Faizel R. is op donderdag 7 februari door de politie van Livorno ingesloten voor bedreiging van zijn echtgenote.

‘Racisme is een Amerikaans probleem’

Redactie GFC Nieuws — “Ja, president Donald Trump is een racist, daar bestaat geen twijfel over. Maar zoals we hebben gezien, gedragen ook Democraten zich…

Scroll Up