Frankrijk dreigt journalisten die liegende overheid ontmaskerden, op te sluiten

Redactie GFC Nieuws — Drie Franse journalisten riskeren een maximale gevangenisstraf van vijf jaren omdat zij documenten onthulden die bewijzen dat hun regering loog. Uit geheime militaire stukken zou blijken dat functionarissen in de top van de Franse regering tegen het publiek gelogen zouden hebben over de Franse rol in de oorlog in Jemen.

Journalisten van Radio France en onderzoekswebsite Disclose publiceerden artikelen samen met The Intercept, Mediapart, ARTE Info en Konbini News. Daarin wordt gesteld dat het grootste deel van de militaire uitrusting die door Frankrijk, Groot-Brittannië en Amerika aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten is verkocht, door deze landen wordt gebruikt om oorlog te voeren tegen Jemen.

De artikelen zijn gebaseerd op een geheim document, opgesteld door de Franse militaire inlichtingendienst.

Uit het document blijkt dat de Franse overheid loog over haar betrokkenheid bij het conflict dat het leven kostte aan tienduizenden burgers en een hongersnood veroorzaakte waardoor minstens 85.000 kinderen stierven.

Frankrijk wilde deze informatie geheim houden en was woedend toen haar rol uitlekte. De betrokken journalisten werden vervolgens ondervraagd door de inlichtingendienst, maar weigerden vragen te beantwoorden.

Frankrijk dreigt de reporters achter de tralies te gooien. De journalisten denken dat de regering hiermee een voorbeeld wil stellen, om andere mediamensen af te schrikken staatsgeheimen te onthullen.

Delen:

Meer nieuws

LVV pakt lozingen in Saramacca aan

Het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is bezig om diverse lozingen in het district Saramacca aan te pakken. Delen:

Delen:

Concept uitleveringsverdrag Suriname en China

Een Surinaamse delegatie onder leiding van procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday en een delegatie vanuit China hebben gewerkt aan een concept uitleveringsverdrag voor beide landen….

Delen:

Ode aan Pim de la Parra

Pim de la Parra bracht met productiemaatschappij $corpio lef en bravoure in het Nederlandse filmbedrijf en werd miljonair met Blue Movie. Delen:

Delen:

Jeugdambassadeurs werken aan milieubewustwording

De United Nations Sustainable Development Goals (UN SDG) jeugdambassadeurs, Sivern Hammen en Charmaine Pansa, willen scholieren bewust maken van de gevolgen van milieuvervuiling. Delen:

Delen:

Nieuw-Aurora krijgt extra stembureau

Uit oriëntatie van de verkiezingswerkgroep Legger in het Boven-Suriname gebied, blijkt dat op Nieuw-Aurora er nog één stembureau moet komen. Delen:

Delen:

LVV werkt aan kadervorming binnen veeteelt

Een groep studenten van de Stichting Polytechnic College Suriname (PTC) van de studierichting Animal Production and Health Assistance (APHA) heeft een bezoek gebracht aan Nickerie….

Delen:

Dief gepakt in stadscentrum

Op 20 en 27 mei zijn onder meer gascilinders en een lichtmotor gestolen uit handelszaken op de Centrale – en Vreedzaam Markt aan de Waterkant….

Delen:
Scroll Up