Financiënminister Hoefdraad hoopvol over 2019

“Reserves klimmen omdat de inkomsten toenemen en we hebben een veel beter jaar gehad dan de afgelopen jaren”, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Deze ontwikkeling is te danken aan de exportopbrengsten van olie en goud en de niet mijnbouwexporten op basis van een betere koers”.

De bewindsman legt uit dat er sprake is van weergave, waarbij de importen behoorlijk zijn terug gedrongen. “Er is lokaal veel meer te krijgen, ofschoon er veel aan rommel binnenkomt op de planken van de supermarkten; Daar moet er ook serieus aan gewerkt worden. We hebben in het midden van de crises ook zeer zware periodes gekend, waarbij er nauwelijks sprake was van een maand reserve”, aldus de minister aan het NII.

Vervolgens geeft de minister aan dat ervoor moet worden gezorgd dat het dekkingsplafond stabiel blijft en omdat te kunnen blijven realiseren is de roep voor exportbevordering toegenomen. Niet alleen de traditionele sector, olie en goud, maar ook andere sectoren moeten beter op gang komen.

De toerismesector lijkt misschien geen export, maar toerisme is wel een valutaverdiener. Ook daar is extra ondersteuning voor nodig. Het klimaat voor het bedrijfsleven moet worden verbeterd, zodat investeren in die sectoren aantrekkelijk wordt. De overheid moet ook verder met het bezuinigingstraject dat vanaf 2015 goed is ingezet, geeft de bewindsman desgevraagd aan.

Minister Hoefdraad ziet 2019 als een uitdagend jaar en zegt dat het aansluitend op het afgelopen jaar, veel beter zal zijn dan 2015 en 2016. Hij geeft verder aan dat er genoeg sectoren zijn waar er nooit in is geïnvesteerd.

Het overheidsapparaat zal de baangarantie en de sociale aspecten van ons beleid intact moeten houden, maar ook de volkshuishouden in stand houden is van essentieel belang. De noden zijn ons allen bekend, doch zijn er ook genoeg oplossingsmodellen. Het managen van een financieel beleid heeft een wetenschappelijk karakter en is ook een kunst van creatief denken van hoe het beter kan.(GFC)

Delen:

Meer nieuws

Kwestie geldzending naar volgende fase

Al langere tijd ervaart Suriname de nadelige gevolgen van de stopzetting van de reguliere geldzendingen, nadat in april vorig jaar euro 19,5 miljoen door het…

Delen:

Garantiefonds focust op unbankables

In De Nationale Assemblee is er een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwetten “Wet Nationaal Garantiefonds Huisvesting” en “Wet Nationaal Woningbouwfonds”. Delen:

Delen:

Zandgedeelte Zwartbontstraat te Reeberg afgesloten

In opdracht van districtscommissaris Audrey Hankers mogen zandconcessionarissen die vrachttransporten doen over de Zwartbontstraat te Reeberg in het bestuursressort Zuid – Oost Wanica dit vanaf…

Delen:

10% groei aantal deelnemers AVD

Dit jaar is er een 10% groei in het aantal deelnemers aan de Avond Vierdaagse (AVD), hetgeen betekent dat er dit jaar meer dan 5000…

Delen:

Man kapt ex-vrouw

De 37-jarige Dew R. heeft zijn 35-jarige ex-vrouw Arti woensdagmorgen ernstige kapverwondingen toegebracht. Delen:

Delen:

Politie pakt overlastbezorgende sekswerkers aan

De politie van regio Paramaribo heeft zaterdagnacht opgetreden tegen commerciële sekswerkers die de openbare orde en rust verstoorden in de Eugene Gessel- (Hoogestraat) en de…

Delen:

Suriname en Ghana intensiveren band

Minister Yldiz Pollack – Beighle heeft in Ghana vier Memoranda of Understanding (MoU’s) met de regering van dit land ondertekend. Delen:

Delen:

Ordening en structurering mijnbouwsector

Met de toelating tot de Extractive Industries Transparency Initiative (EITI) heeft Suriname de verplichting een transparant beleid te voeren binnen de mijnbouwsector. Delen:

Delen:

Herstelwerkzaamheden verbindingswegen op schema

De herstelwerkzaamheden aan enkele functionele verbindingswegen in Paramaribo, Wanica en Para verlopen volgens het tijdschema van aannemer Kuldipsing Infra. “Wij zijn tot nu op schema”,…

Delen:

Politie schiet man neer

Een man werd vrijdagmorgen door de politie neergeschoten in de Hijsvlinderweg. Delen:

Delen:

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:
Scroll Up