Filmavond over “Het geheim van Mariënburg”

Het Lalla Rookh Museum vertoont vrijdag het docu-drama “Het geheim van Mariënburg”.
De rode draad van het verhaal wordt gevormd door de gebeurtenissen op plantage Mariënburg aan het begin van de 20e eeuw, waarbij de onterechte behandeling van de contractarbeiders uiteindelijk culmineerde in de opstand van 1902 met als gevolg tientallen doden en gewonden onder de arbeiders.

In de film reist de Hindostaans-Nederlandse Reshna af naar haar zieke vader in Suriname. Daar aangekomen, blijkt dat hij een onverklaarbare ziekte heeft opgelopen te Mariënburg.

Reshna gaat op onderzoek uit en komt daarbij steeds meer te weten over haar familiegeschiedenis. Zij merkt dat de familie liever zwijgt over als het gaat over Mariënburg.

Reshna laat zich hierdoor niet weerhouden en zet haar onderzoek voort. Maar dan krijgt ze nachtmerries, hoort stemmen uit het verleden en ziet meerdere malen een schim van een man in het wit. Hierdoor begint zij aan zichzelf te twijfelen. Zal ze in staat zijn het geheim van Mariënburg te doorgronden?

De opstand van Mariënburg in 1902

Aan het begin van de 20e eeuw stond de enige suikerrietfabriek in Suriname, tevens de modernste in het Caraïbisch gebied, op plantage Mariënburg. Toch betaalde de Nederlandse Handel Maatschappij, de eigenaar van Mariënburg en meerdere suikerrietplantages, de laagste lonen van alle plantageondernemingen in Suriname.

Na de zoveelste loonverlaging op 2 juli 1902 legden de contractarbeiders van Mariënburg het werk neer. Het kwam niet tot een oplossing en op 29 juli sloeg de vlam in de pan.

Volgens de overlevering werkten de misdragingen van directeur Mavor jegens de vrouwelijke contractarbeiders als olie op het vuur hierbij. Woedend achtervolgden de contractarbeiders Mavor en doodden hem met hun houwers.

De volgende dag kwam het tot een treffen met het koloniale leger, waarbij gericht werd geschoten op de contractarbeiders, die met houwers en stokken waren gewapend. Ter plaatse overleden 17 contractarbeiders en raakten er 39 gewond.

Later bezweken nog 7 aan hun verwondingen. Acht contractarbeiders werden veroordeeld tot 12 jaar dwangarbeid.

Ter herdenking van de gevallenen van de opstand is in 2006 een monument opgericht te Mariënburg.(GFC)

Meer nieuws

Worstelcaravaan op 1 september in Nickerie

De Surinaamse Worstel Federatie (SWF) organiseert op zaterdag 1 september in samenwerking met SCV Karishma een worsteltoernooi in het district Nickerie. Dit zal plaatsvinden in…

Hiv-training voor gezondheidswerkers

Gezondheidswerkers (artsen en hiv-verpleegkundigen) van de RGD en enkele medewerkers van het Korps Penitentiaire Ambtenaren (KPA) nemen deel aan een tweedaagse HIV-training, die vandaag van…

28 recreatieoorden in Para goedgekeurd

28 exploitanten van recreatieoorden hebben woensdag hun toestemming en goedkeuring ontvangen. Deze oorden zijn door het traject van controle op naleving van de geldende voorwaarden…

Nieuwe procedure schrijf- en spelfouten CBB

Als gevolg van artikel 67a van het Burgerlijk wetboek kunnen kennelijke schrijf- of spelfouten en misslagen zonder tussenkomst van de rechter worden verbeterd. De bevoegdheid…

Dc Kenya Pansa neemt waar in district Para

Districtscommissaris (dc) Kenya Pansa van Brokopondo heeft woensdag de leiding van het district Para overgenomen van dc Armand Jurel. De burgermoeder zal voor een korte…

Scroll Up