Het gezin, de familie en naasten van Desiré Delano Bouterse hebben diep verdriet over zijn overlijden en uiten hun gevoelens over de gebeurtenissen die daarop volgden.
In een verklaring benadrukken zij het belang van respect voor de overledene en de waardigheid van rouwrituelen.
Als gezin en familie van Desiré Delano Bouterse verkeren wij in diepe rouw. Wij delen dit verdriet met vele vrienden en naasten, zowel politiek als niet-politiek.
In Suriname is respect voor de overledene een diepgeworteld onderdeel van alle religieuze en culturele rouwrituelen. Het begeleiden van de overledene naar het hiernamaals verdient waardigheid en eerbied.
“De dood overkomt ons allemaal,” reflecteerde de familie. “We hebben meegewerkt aan de noodzakelijke onderzoekshandelingen, hoewel ook wij daardoor onderwerp van onderzoek zijn geworden. Toch hebben we niemand in de weg gestaan.”
Het nieuws over de doodsoorzaak bereikte de familie via de media. “Dit was niet alleen pijnlijk, maar ook vernederend. De medische termen en subjectieve waarderingen in het officiële persbericht maakten het des te zwaarder.”
De familie wijst op tegenstrijdigheden in de berichtgeving. “Aan de ene kant sprak de regering over een respectvolle uitvaart voor oud-president Bouterse. Aan de andere kant werd het obductierapport, met waarderingen die onnodig en krenkend zijn, publiekelijk gedeeld. Dit is allesbehalve respectvol naar de overledene toe.”
Over de juridische procedures merkt de familie op dat er twee onderzoeken zijn uitgevoerd: een naar de doodsoorzaak en een naar wie het stoffelijk overschot naar huis bracht.
“Het eerste onderzoek had te maken met zijn status als voortvluchtige veroordeelde en moest vaststellen of er sprake was van een misdrijf. Het tweede onderzoek was minder relevant voor ons, maar we hebben desondanks meegewerkt.”
In hun verklaring benadrukken de nabestaanden het recht op privacy en waardigheid. “Niet alleen de overledene, maar ook wij als gezin en geliefden hebben recht op fysieke, psychische en morele integriteit. Dit recht wordt zelfs beschermd door de Grondwet.”
De familie maakte tevens duidelijk dat zij geen verzoek heeft gedaan om een uitvaart met staatseer. “Desi was een volkspresident. Wij zijn ervan overtuigd dat hij liever een afscheid door het volk had dan een staatsbegrafenis. Discussies hierover begrijpen wij dan ook niet.”
Als afsluiting benadrukken zij de kracht van de Surinaamse wijsheid: “Van de doden niets dan goeds.”
Ingrid Bouterse-Waldring en haar familie roepen op tot respect en waardigheid, en bereiden zich voor op een laatste groet aan hun geliefde Desi. “De dood is slechts een horizon, maar de ziel is onsterfelijk,” aldus de familie.
M.P. Wong maakt deel uit van het freelance redactieteam van GFC Nieuws.
Voor contact: info@gfcnieuws.com