Extra alertheid geboden tijdens grote vakantie

wandelen kinderen

GFC NIEUWSREDACTIE- Het is belangrijk dat ouders altijd goed letten op hun kroost, maar tijdens de grote vakantie is extra alertheid geboden.

Tijdens deze periode zijn kinderen veel vaker en veel langer thuis. Laat ze niet aan hun lot over. Leer ze niet alleen over brandgevaar en drugs, maar ook over seksueel misbruik. Maak ze bewust van hun omgeving, de potentiële gevaren en hoe zich daarbij op te stellen. Maak ze assertief,’ aldus Rinia Alfaisie, voorlichter en vertrouwenspersoon van Stichting Kansrijk Suriname.

Alfaisie heeft een voorlichtingssessie met kinderen van Sunny Point en omgeving. De sessie getiteld ‘Pas goed op jezelf, ook in de vakantie!’ in de buurtbibliotheek was toegespitst op kinderen van 15 jaar en jonger.

Zij maakte ze daarbij bewust van wat er kan gebeuren als ze achterblijven met oudere kinderen of bij oom en tante, en bij opa en oma. Hoewel het belangrijk is te onderstrepen dat slechts een zeer klein deel van deze mensen zich schuldig maken aan verkeerde handelingen, vindt de voorlichter het heel belangrijk dat kinderen assertief zijn en zichzelf dus weten te beschermen.

Daarbij is het volgens Alfaisie van belang dat ouders en verzorgers ook inzicht hebben in de gevaren, een goede communicatie hebben met hun kinderen en de nodige voorzorg treffen. En als er ondanks alle voorzorg toch iets mocht gebeuren, wil je het als ouders op tijd weten zodat het kind en misschien zelfs het gezin de nodige hulp en begeleiding krijgt.

Als sociaal werkster weet ze er alles van: kinderen die terugkomen van vakantie en niet meer hetzelfde zijn, de ene dichtgeklapt en teruggetrokken, de andere ineens ‘volwassen’ of opvliegerig.

‘Het is goed als we deze dingen tijdig registreren en hulp zoeken, maar het is nog belangrijker als we ze kunnen voorkomen,’ stelt Alfaisie: ‘We schudden dus de ouders en verzorgers wakker, maar we bewapenen de kinderen dus ook. Laat een vakantie een periode zijn van leuke herinneringen en niet van traumatische gebeurtenissen’.

In haar sessie maakte de voorlichter de jonge deelnemers tegelijk alert om geen slachtoffer te worden, maar ook om niet te verworden tot daders. ‘Want, …’, waarschuwt ze: ‘… in beide gevallen hou je er een trauma aan over. Als dader kan je in de gevangenis belanden, en als je niet oppast wordt je ook nog eerst mishandeld door de familie van het slachtoffer voordat ze je aan de politie overdragen. Minderjarig is minderjarig. Het maakt niet uit of een kind eerder al vieze dingen heeft gedaan of niet. Degene die het eerder met de minderjarige heeft gedaan is fout geweest, en als jij het daarna gaat doen, ben jij ook fout.’

De aanwezigheid van relatief veel op de voorlichtingssessie was heel goed, aangezien de focus van voorlichting over seksualiteit in het algemeen alleen uitgaat naar meisjes. De interactie met de kinderen was goed.

Alfaisie wenste aan het eind van de sessie alle deelnemers een leuke vakantie toe, zodat iedereen aan het begin van het nieuw schooljaar vol energie en met goede moed kan beginnen.