Extended NAMA-project: Schoon drinkwater en hernieuwbare energie voor binnenland

kraan water

Het United Nations Development Programme (UNDP) heeft met het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) missies uitgevoerd naar de dorpen Diitabiki (Drietabbetje) en Langatabiki (Langatabbetje) in het bestuursressort Tapanahony, van het district Sipaliwini.

Deze bezoeken vonden plaats in het kader van het Extended NAMA-project.

Dit ambitieuze project dat volgens het Biosweet Concept ten uitvoer wordt gebracht, heeft als doel gemeenschappen in het binnenland van continu schoon en veilig drinkwater, hernieuwbare energie en telecommunicatie te voorzien, evenals het stimuleren en ondersteunen van bio-economische activiteiten.

Op 11 juli bezocht de delegatie de residentie van Granman Bono Valentie te Diitabiki. Op 12 juli is een bezoek gebracht aan Granman Jozef Misajere Forster van Paamaka te Langatabiki. Hierbij waren verschillende kapiteins, basya’s en vertegenwoordigers van de bestuursdienst aanwezig.

Vanuit de UNDP participeerden aan de missie, de Resident Representative voor Guyana en Suriname, Gerardo Noto en enkele UNDP functionarissen.

De vertegenwoordiging van NH bestond uit minister David Abiamofo, alsook de directeuren Valerie Lalji en Gonda Asadang, van respectievelijk de directoraten Energie en Water.

Ook waren diverse functionarissen van de Dienst Elektrificatievoorziening, Community Engagement and Development en Voorlichting aanwezig, alsook de districtscommissaris Henk deel van Tapanahony.

Tijdens de missies is aan de gemeenschappen informatie verstrekt over het project. Er is toestemming gevraagd om de dorpen gelegen tussen Langatabiki en Stoelmanseiland, alwaar het project zal worden uitgevoerd, te bezoeken voor het verzamelen van de benodigde data.

In dit kader is ook het consultancyteam dat verantwoordelijk is voor de dataverzameling aan de gemeenschap geïntroduceerd.

De te verzamelen data heeft onder andere betrekking op het aantal huishoudens, aantal inwoners, de huidige stroom, water en telecommunicatie situatie, evenals de bio-economische ondernemingen die reeds in de dorpen aanwezig zijn.

Alhoewel het Ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen als hoofddoel heeft om eenieder van stroom en drinkwater te voorzien, is binnen dit project ook de voorziening van telecommunicatie meegenomen.

Deze holistische aanpak moet erin resulteren dat bio-economische activiteiten (zoals het vervaardigen van houtsnijwerken en bijenteelt) in de gebieden gestimuleerd worden.

Eerder zijn in verband met het Biosweet project in Zuid Suriname, waar dit concept is geboren, tien inheemse dorpen bezocht voor gesprekken en onderzoek.

De financiering voor het project in Zuid-Suriname is verzorgd door de Inter American Development Bank (IDB).

Door vruchtbare gesprekken tussen de leiding van het Ministerie van NH en de UNDP Resident Representative voor Guyana en Suriname, Gerardo Noto, is de adoptie van het Extended NAMA-project, dat zal worden uitgevoerd volgens het Biosweet Concept ( in de dorpen gelegen tussen Langatabbetje en Stoelmanseiland) door de UNDP gerealiseerd.