Export Tuhka olie uit Alalapadu naar de VS bereikt nieuwe mijlpaal

GFC NIEUWS- Het Trio dorp, Alalapadu ligt dichtbij de grens van Brazilië, waar er een heleboel Brazilnotenbomen voorkomen, waarvan de vruchten in de Trio taal ‘Tuhka’ (toehá) heten.

Daarom koos de gemeenschap er ook voor om hun notenolieverwerkingsfabriek ‘Stichting Tuhka’ te noemen.

Sinds de opstart van de Tuhka- olie productiefaciliteit in 2017, kan de gemeenschap van Alalapadu de verschillende mijlpalen met tevredenheid en voldoening, aanvinken.

In het dorp, wonen er ongeveer 110 mensen. In 2016 besloten ze om samen te werken met Conservation International Suriname (CIS) voor de productie van de notenolie, die gedurende het hele proces wordt ondersteund door CIS.

In maart 2018 is begonnen met het verwerken van deze zeer exclusieve Tuhka olie uit het Amazone regenwoud (goed voor huid en haar).

Het dorp is er trots op dat ze heeft geholpen om de fabriek op te zetten en 80% van de volwassen inwoners vindt er werk: sommige als rapers, plankensjouwers, verwerkers en verpakkers, waarvan een groot deel vrouwen.

Van maart 2018 tot en met heden is meer dan 2.400 liter notenolie geproduceerd en verkocht, voornamelijk aan binnenlandse consumenten, en sinds maart 2019 via de distributiekanalen van de HEM Suriname.

Alvorens deze fabriek, als goed voorbeeld van het traject van een duurzaam bestaansmiddel werd gebouwd, hebben de inheemsen samen met andere dorpen een verklaring getekend in mei 2015, waarin ze zelf hebben aangegeven om dit bos, water en de bevolking van Zuid-Suriname te helpen beschermen.

De verklaring werd mede getekend door verschillende organisaties zoals Conservation International Suriname (CI-S), World Wildlife Fund (WWF), de Organisatie van Inheemsen in Suriname (OIS), het Nationaal Herbarium Suriname (BBS), en de ESAV (Inheemse platformen).

Stg. Tuhka is nu in het tweede productiejaar en er wordt actief gezocht naar afnemers in het buitenland.

Begin 2019 is Tuhka benaderd door een Amerikaanse organisatie Lakshmi om olie aan te leveren. De eigenaresse is in april afgereisd naar Suriname.

Zij heeft toen aangegeven dat ze als eerste aankoop 500 liter Brazilnotenolie wil bestellen, om te verwerken in haar cosmetische productenlijn in USA. CIS heeft samen met St. Tuhka de voorbereiding voor deze verscheping gedaan.

Sinds maart heeft CIS voor het Stg. Tuhka project financiële ondersteuning gekregen van het ministerie Handel, Industrie & Toerisme (HIT) middels een Innovation for Firms project dat wordt uitgevoerd door het ministerie.

Vandaag mag stg. Tuhka met welgemeende trots mededelen dat deze eerste grote zending richting USA gaat. Een mijlpaal waar we met z’n allen, samen met de inwoners van Alalapadu, trots op mogen zijn.

Zeker gezien de groeiende belangstelling voor dit Surinaams ‘Niet-Bos Bijproduct’, dat voor een gegarandeerd inkomen zorgt voor de lokale bewoners, zonder vernietiging van het bos en onder hun eigen beheer.

Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link te klikken>>> DIKKE MENSEN IN SURINAME WORDEN MAGER MET NIEUW AFSLANKMIDDEL
Delen:

Meer nieuws

RO wil afzetgarantie voor ‘gron nyan’

GFC NIEUWS- Het Directoraat Agrarische Ontwikkeling Binnenland (DAOB) van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een systeem ontwikkeld, om rayonleiders te belasten met de…

Delen:

Eerste RedSu-trekking Orange Movement

GFC NIEUWS- Afgelopen woensdag heeft de eerste prijsuitreiking plaatsgevonden van de RedSu-activiteit van de Orange Movement in Wanica. Zie ook een ander interessant bericht door…

Delen:

Dikan hoort problemen Wi! Uma Fu Sranan aan

GFC NIEUWS- Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) heeft een delegatie van de coöperatieve vereniging Wi! Uma fu Sranan ontvangen en de problemen van…

Delen:

Onthulling monument voor de politie

GFC NIEUWS- De Surinaamse Politiebond (SPB) herdenkt op 17 november haar 100-jarig bestaan en zullen diverse activiteiten worden ontplooid. Zie ook een ander interessant bericht…

Delen:

Wetenschappers verklaren waarom we hikken

GFC NIEUWS- In een nieuwe studie hebben wetenschappers van de Universiteit van Londen onthuld waarom we hikken, en waarom deze irritante gewoonte zo belangrijk is….

Delen:

SZF-huisartsenpost bewijst nut

GFC NIEUWS- De huisartsenpost van het Staatsziekenfonds (SZF) aan de Frederik Derbystraat heeft binnen korte tijd reeds zijn nut bewezen. Zie ook een ander interessant…

Delen:

Reeks inbraken in Lelydorp

GFC NIEUWS- De politie van Lelydorp heeft vanaf vrijdag 8 november een reeks meldingen van inbraken genoteerd. Zie ook een ander interessant bericht door op…

Delen:

Visrokerij Commewijne bijna af

GFC NIEUWS- Het project ‘Afbouw en Inrichting Model Visrokerij Commewijne’ vordert langzaam maar zeker. Zie ook een ander interessant bericht door op de volgende link…

Delen:
Scroll Up