GFC NIEUWSREDACTIE- Europa kampt al jaren met een ernstige droogte. Over het hele continent zijn de grondwaterstanden sinds 2018 constant laag, ook al geven extreme weersomstandigheden met overstromingen tijdelijk een ander beeld.
Het begin van deze gespannen situatie is gedocumenteerd in een publicatie van Eva Boergens in Geophysical Research Letters uit het jaar 2020. Daarin merkte ze op dat er in de zomermaanden 2018 en 2019 een opvallend watertekort was in Centraal-Europa.
Sindsdien is er geen noemenswaardige stijging van de grondwaterstanden meer geweest; de niveaus zijn constant laag gebleven. Dat blijkt uit data-analyses van Torsten Mayer-Gürr en Andreas Kvas van het Institute of Geodesy van de Technische Universiteit van Graz (TU Graz).
Als onderdeel van het Global Gravity-based Groundwater Product (G3P)-project van de EU gebruikten ze satellietgratormetrie om de grondwatervoorraden van de wereld te observeren en hun veranderingen in de afgelopen jaren te documenteren.
De gevolgen van deze langdurige droogte waren in de zomer van 2022 zichtbaar in Europa. Droge rivierbeddingen, stilstaand water dat langzaam verdween en daarmee talloze gevolgen voor natuur en mens.
Niet alleen verloren tal van aquatische soorten hun leefgebied en droge bodems veroorzaakten veel problemen voor de landbouw, maar ook het energietekort in Europa verergerde daardoor.
Kerncentrales in Frankrijk hadden niet het koelwater om voldoende elektriciteit op te wekken en ook waterkrachtcentrales konden hun functie niet vervullen zonder voldoende water.
Foto: Kvas – TU Graz
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com