INGEZONDEN- Als je in de straten van Paramaribo en districten loopt of op bezoek gaat bij vrienden, familie of kennissen valt het direct op. Er wonen ontzettend veel slordige mensen in Suriname.
Het is bijna hartverscheurend om steeds mee te maken hoe velen niet eens het fatsoen hebben om hun binnenhuis, garage, tuin en straat schoon te maken en houden.
Het trieste ervan is dat men geen schaamtegevoelens ervan krijgt! Terwijl diepe schaamte plaats zou moeten maken voor deze nonchalance.
Een mens met een beetje gezond verstand zou al moeten kunnen begrijpen dat een nette leefomgeving kan bijdragen aan een stukje geestelijke rust of beter welzijn.
Maar het lijkt in Suriname erop dat er veel personen zijn die zich prettiger voelen in de rotzooi, op een vuilnisbelt, in een varkensstal!
Wat ik soms zie bij mensen thuis is zo smerig! De garage en tuin vol opgeslagen troep, in geen jaren opgeruimd! Maar ook binnenshuis.
De spinnenwebben, gekko’s en kleine kikkertjes tegen de muren, een dode kakkerlak in de hoek van de woonkamer die maar niet wordt opgeruimd, ongeverfde zwart uitgeslagen muren, ongewassen vaat van een paar dagen! Vreselijk!
Ik weiger vaak genoeg op een bankstel bij deze smeerlappen te zitten, iets te daar te eten of drinken, wat mij vaak op kritiek komt te staan want men voelt zich dan diep beledigd.
Waarom maak ik dat nooit mee bij mijn vrienden in Amerika en Nederland? Wat is er aan de hand? Waar moet de oorzaak van deze smeerlapperij gezocht moet worden?
Kan het te maken hebben met de toenemende armoede die waarschijnlijk zorgt voor lamlendigheid? Dat niets, ook het leven in rommelzooi, deze slonzige mensen nog interesseert? Want met water, zeep en een beetje energie kan je al heel veel schoon maken.
Of is er gewoon sprake van luiheid, onfatsoen, slechte opvoeding of genetische defecten? Wat de oorzaak ook is, deze smeerlappen zijn in ieder geval een grote schande in de ogen van de nette mensen in onze samenleving.
R. Pinas
Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar redactiegfc@gmail.com
BEKIJK OOK: Namen van smerige eetzaken en restaurants moeten openbaar
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com