INGEZONDEN- Sinds de uitspraak van het Constitutioneel Hof dat de huidige kiesregeling dient te worden aangepast aan democratische maatstaven, is een discussie losgebroken over hoe deze regeling er dan wel zou moeten uitzien.
In feite is de oplossing heel eenvoudig en logisch vanuit de eis van het democratisch en gelijkheidsbeginsel bezien maar bepaalde politici schijnen daar toch nog moeite mee te hebben !
Het probleem is meer van de kant van onze binnenlandse partijen, m u v de SDU die het sterk ook afwijst. De anderen zijn bang dat in het EV- stelsel hun invloed sterk zal slinken.
Het distriktstelsel,het huidige stelsel werkt in dat kader meer in hun voordeel. Het enige systeem dat echter in overeenstemming is met de uitspraak van het Constitutioneel Hof is het EV stelsel.
Geen enkele tussenvorm is ten aanzien daarvan als valide te beschouwen omdat ze allemaal het aspect van ongelijkheid in zich blijven hebben.
Waar men echter al dan niet bewust aan voorbijgaat is echter het volgende:
– Meer dan 60% van de oorspronkelijke Coroniaanse bevolking is reeds jarenlang getransmigreerd naar Paramaribo en omringende steden. Coronie heeft vele parlementariërs, ministers en zelf presidenten voortgebracht . Hetzelfde geld ook voor Para.
-Bijna 40% van de oorspronkelijke. Nickerianen is getransmigreert naar Paramaribo en het omliggende district Wanica.
-Van Sipaliwini en Brokopondo is zeker minimaal 60% van de oorspronkelijke bewoners getransmigreert naar Paramaribo en Wanica.
Dit alles verklaart ook de enorme groei van de populatie in deze 2 districten in de afgelopen > 40 jaar.
Als we er vanuit gaan dat de binding met je geboortegrond, waar je ook woont, zal blijven bestaan waarom zijn we dan bang dat die dun bevolkte districten minder aandacht zullen krijgen van hun (diaspora ?)
DNA- leden die in deze 2 grote districten worden gekozen? En dan nog niet eens te spreken over de ministers die uit die groepen worden voortgebracht!
Venetiaan was zo toch ook van Para maar gekozen in Paramaribo? Lachmon van Nickerie maar steeds gekozen in Paramaribo.
Kraag van Coronie maar President geworden door Paramaribo?
De hoogste functies in het land zijn voornamelijk door Presidenten uit die kleine districten vervuld toch ? De Surinamer die in Nederland woont of Amerika of Curaçao heeft nagenoeg altijd zijn band blijven houden met zijn geboortegrond Suriname. Zo ook de distriktbewoners die nu grotendeels in Paramaribo en Wanica wonen .
En waarom hebben al deze transmigraties plaatsgevonden? Wel omdat het kiesstelsel niet daadwerkelijk effectief is geweest in het creëren van ontwikkeling in hun districten. Totaal niet! Integendeel zijn alle verre districten qua ontwikkeling sterk achtergesteld.
Mijn conclusie is daarom: er is niks fout met het EV- stelsel en is deze een goed en democratisch stelsel.
Om het land in ontwikkeling te brengen zijn er heel andere voorwaarden die wel werken en die zijn:
– indiceren van groei of ontwikkelingspolen .
– deze groeipolen te situeren in gebieden met groeipotentieel en die dus in exploitatie moeten worden genomen. Het heeft geen zin ontwikkeling te willen brengen in gebieden die de elementaire randvoorwaarden daarvoor ontberen.
– alle daarvoor benodigde infrastructuur en faciliterende voorzieningen voor deze groeipolen creëren.
– deze groeipolen worden dan de katalysatoren voor de ontwikkeling van gebieden die in ontwikkeling moeten worden gebracht.
Dit is de wijze waarop ontwikkeling wordt gecreëerd en niet door meestal incompetente figuren uit verre districten in het parlement te hebben die zonder visie, zonder model, zonder een behoorlijke opleiding en kennis zogenaamd de ontwikkeling van een district kunnen garanderen.
Een zeer achterhaald, primitief en belachelijk systeem. Het bestaan van bijna 75 jaar van dit systeem heeft reeds duidelijk bewezen dat dat niks heeft opgeleverd!
Dharm Mungra
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com