Enorm corruptieschandaal in Peru kost vele voormalige presidenten de kop, Alan Garcia op operatietafel na mislukte vermoedelijke zelfmoordpoging

Redactie GFC Nieuws — Alan Garcia, voormalig president van Peru, probeerde zich mogelijk van het leven te beroven toen de politie hem probeerde te arresteren. Garcia zou zich vanmorgen in zijn woning door het hoofd hebben geschoten. Hij ligt ernstig gewond in een ziekenhuis.

Een woordvoerder van het Casimiro Ulloa-ziekenhuis in de Peruaanse hoofdstad Lima bevestigde dat Garcia wordt geopereerd aan “een kogelwond in zijn hoofd”.

Luis Gonzales Posada, leider van de Peruaanse Aprista-partij waar García deel van uitmaakt, beschreef zijn toestand als ‘buitengewoon ernstig’.

Smeergeld via eigen bank

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Garcia wegens omkoping. In deze kwestie worden minstens 230 mensen verdacht van betrokkenheid bij een corruptiezaak rond het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht.

Het bedrijfsmodel was geworteld in een opmerkelijke hoeveelheid mystificaties, waaronder een schaduwbudget dat werd beheerd door een ‘Division of Structured Operations’ met behulp van twee schaduwcomputersystemen (waarvan er één werd vernietigd in een poging om bewijsmateriaal te verbergen). Betalingen werden gedaan via schaduwbedrijven die waren opgezet in Belize en de Britse Maagdeneilanden, en het bedrijf kocht zelfs een bank in Antigua om de offshore-betaling van steekpenningen te regelen.

García was president van 1985 tot 1990 en opnieuw van 2006 tot 2011. Onderzoekers zeggen dat hij smeergeld kreeg van Odebrecht tijdens zijn tweede ambtstermijn voor een metrolijnbouwproject in de hoofdstad.
Garcia ontkende steevast dat hij steekpenningen had aangenomen.

Odebrecht, dat actief is in achtentwintig landen, heeft toegegeven 788 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald in twaalf verschillende landen. De onderneming gaf toe dat sinds 2004 bijna 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Peru zijn betaald aan onder andere politici. García hield echter vol dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging.

Hij vroeg in december vorig jaar asiel in de ambassade van Uruguay nadat een rechter had bepaald dat hij Peru niet mocht verlaten. Uruguay wees zijn verzoek af.

Presidenten worden vervolgd

Het corruptieschandaal heeft politici in heel Latijns-Amerika ten val gebracht. Er lopen onderzoeken naar de vier meest recente presidenten van Peru vanwege vermeende corruptie. Een vijfde – Alberto Fujimori – zit een gevangenisstraf uit voor corruptie en mensenrechtenschendingen.

Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018 ) werd woensdag enkele dagen na zijn arrestatie in verband met de Odebrecht-zaak in een ziekenhuis opgenomen met hoge bloeddruk. Hij trad in 2018 af nadat uitkwam dat hij stemmen had gekocht.

Ollanta Humala (2011-2016 ) werd vorige week opgepakt omdat hij steekpenningen had ontvangen van Odebrecht om zijn verkiezingscampagne te financieren.

De huidige leider van de oppositie, Keiko Fujimori, zit ook in voorlopige hechtenis op beschuldiging van het aannemen van 1,2 miljoen dollar aan steekpenningen van Odebrecht.

Alejandro Toledo (2001-2006), die miljoenen dollars van Odebrecht zou hebben gecasht, is momenteel voortvluchtig. Hij zou zich verstoppen in de Verenigde Staten.

De Peruaanse president Martin Vizcarra zegt dat “in Peru niemand onaantastbaar is. Onze democratie garandeert de scheiding van machten en een eerlijk proces.”

 

Delen:

Meer nieuws

Oekraïense komiek wint presidentsverkiezing

Redactie GFC Nieuws — De Oekraïense komiek Volodymyr Zelensky lijkt de presidentsverkiezingen in zijn land te winnen van de zittende leider, Petro Poroshenko. Exit polls…

Delen:

Nieuwe jeugdambassadeurs gekozen

Tijdens een buitengewone algemene ledenvergadering heeft het Nationaal Jeugdparlement (NJP) nieuwe jeugdambassadeurs voor de komende twee jaar gekozen. Delen:

Delen:

Tas buitgemaakt uit een auto

Een man deed op zaterdag 13 april aangifte van diefstal van een tas uit zijn auto bij de politie van het ressort Uitvlugt. Delen:

Delen:

Diverse aanhoudingen tijdens Operatie HOOP

De politie van regio Paramaribo heeft in de avond van zaterdag 13 april in verband met de Operatie Handhaving Openbare Orde Paramaribo (HOOP) veiligheidscontroles in…

Delen:

Volkstuinproject in ressort Geyersvlijt

Het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV) kreeg het verzoek van de EBG-gemeente om een volkstuinproject op het terrein van de basisschool aan de…

Delen:

Gezamenlijke verklaring regering en VMS

Op maandag 15 april heeft het vervolggesprek plaatsgevonden tussen het bestuur van de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) en de regering. Delen:

Delen:

Inschrijving Suripop XXI start in juli

De Stichting Bevordering Kunst en Kultuur in Suriname laat weten dat de inschrijving tot deelname aan het Suriname Popular Song Festival XXI dit jaar is…

Delen:

Else Sidoel medewerker van het jaar SVZ

Tijdens de jaarlijks terugkerende verkiezing onder ruim 700 medewerkers van het St. Vincentius Ziekenhuis (SVZ) is Else Sidoel vandaag verkozen tot beste medewerker van het…

Delen:

Verhoging kosten rijbewijs aangehouden

De voorgenomen verhoogde bedragen voor een nieuw rijbewijs, het verlengen daarvan en een duplicaat zijn tot nader order aangehouden, meldt de PR van het Korps…

Delen:

Nationaal kwaliteitsbeleid gelanceerd

Het Surinaams Standaarden Bureau (SSB) is namens het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) als overheid bezig met de ontwikkeling van een nationaal kwaliteitsbeleid…

Delen:

Minister Samsoedien met ontslag

Naar aanleiding van de recente perikelen rondom de minister van Ruimtelijke Ordening Grond en Bosbeheer (RGB), Roline Samsoedien, heeft de minister vandaag haar portefeuille ter…

Delen:

Mogelijk aanhouding zoon minister Samsoedien

De zoon van minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid (RGB) zal mogelijk worden aangehouden op basis van verdenking van het plegen van…

Delen:

“Peiling NIKOS onbetrouwbaar”

De VHP heeft met de recente NIKOS-peiling een gebrekkige poging gedaan om Martin Schalkwijk uit de kast te halen, luidt de kritiek vanuit de NDP….

Delen:
Scroll Up