Enorm corruptieschandaal in Peru kost vele voormalige presidenten de kop, Alan Garcia op operatietafel na mislukte vermoedelijke zelfmoordpoging

Redactie GFC Nieuws — Alan Garcia, voormalig president van Peru, probeerde zich mogelijk van het leven te beroven toen de politie hem probeerde te arresteren. Garcia zou zich vanmorgen in zijn woning door het hoofd hebben geschoten. Hij ligt ernstig gewond in een ziekenhuis.

Een woordvoerder van het Casimiro Ulloa-ziekenhuis in de Peruaanse hoofdstad Lima bevestigde dat Garcia wordt geopereerd aan “een kogelwond in zijn hoofd”.

Luis Gonzales Posada, leider van de Peruaanse Aprista-partij waar García deel van uitmaakt, beschreef zijn toestand als ‘buitengewoon ernstig’.

Smeergeld via eigen bank

Er loopt een strafrechtelijk onderzoek naar Garcia wegens omkoping. In deze kwestie worden minstens 230 mensen verdacht van betrokkenheid bij een corruptiezaak rond het Braziliaanse conglomeraat Odebrecht.

Het bedrijfsmodel was geworteld in een opmerkelijke hoeveelheid mystificaties, waaronder een schaduwbudget dat werd beheerd door een ‘Division of Structured Operations’ met behulp van twee schaduwcomputersystemen (waarvan er één werd vernietigd in een poging om bewijsmateriaal te verbergen). Betalingen werden gedaan via schaduwbedrijven die waren opgezet in Belize en de Britse Maagdeneilanden, en het bedrijf kocht zelfs een bank in Antigua om de offshore-betaling van steekpenningen te regelen.

García was president van 1985 tot 1990 en opnieuw van 2006 tot 2011. Onderzoekers zeggen dat hij smeergeld kreeg van Odebrecht tijdens zijn tweede ambtstermijn voor een metrolijnbouwproject in de hoofdstad.
Garcia ontkende steevast dat hij steekpenningen had aangenomen.

Odebrecht, dat actief is in achtentwintig landen, heeft toegegeven 788 miljoen dollar aan steekpenningen te hebben betaald in twaalf verschillende landen. De onderneming gaf toe dat sinds 2004 bijna 30 miljoen dollar aan steekpenningen in Peru zijn betaald aan onder andere politici. García hield echter vol dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging.

Hij vroeg in december vorig jaar asiel in de ambassade van Uruguay nadat een rechter had bepaald dat hij Peru niet mocht verlaten. Uruguay wees zijn verzoek af.

Presidenten worden vervolgd

Het corruptieschandaal heeft politici in heel Latijns-Amerika ten val gebracht. Er lopen onderzoeken naar de vier meest recente presidenten van Peru vanwege vermeende corruptie. Een vijfde – Alberto Fujimori – zit een gevangenisstraf uit voor corruptie en mensenrechtenschendingen.

Pedro Pablo Kuczynski (2016-2018 ) werd woensdag enkele dagen na zijn arrestatie in verband met de Odebrecht-zaak in een ziekenhuis opgenomen met hoge bloeddruk. Hij trad in 2018 af nadat uitkwam dat hij stemmen had gekocht.

Ollanta Humala (2011-2016 ) werd vorige week opgepakt omdat hij steekpenningen had ontvangen van Odebrecht om zijn verkiezingscampagne te financieren.

De huidige leider van de oppositie, Keiko Fujimori, zit ook in voorlopige hechtenis op beschuldiging van het aannemen van 1,2 miljoen dollar aan steekpenningen van Odebrecht.

Alejandro Toledo (2001-2006), die miljoenen dollars van Odebrecht zou hebben gecasht, is momenteel voortvluchtig. Hij zou zich verstoppen in de Verenigde Staten.

De Peruaanse president Martin Vizcarra zegt dat “in Peru niemand onaantastbaar is. Onze democratie garandeert de scheiding van machten en een eerlijk proces.”

 

Delen:

Meer nieuws

CBB onderzoekt onbestelde oproepingskaarten

Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) verricht landelijk veldonderzoek naar het juiste adres van burgers die hun oproepingskaarten niet in ontvangst hebben genomen, bij de…

Delen:

Man door het lint in vliegtuig

Turkish Airlines-passagiers op een vlucht naar Sudan beleefden angstige momenten toen een man vrijdag door het lint ging en crew en reizigers aanviel. Delen:

Delen:

Hirasinghstraat wordt verbreed en geasfalteerd

Het Aannemingsbedrijf Tjongalanga Suriname is in opdracht van het ministerie van Openbare Werken Transport en Communicatie (OW &C) bezig met de asfalteringswerkzaamheden aan de Hirasinghstraat….

Delen:

17 personen gehuldigd door CUS en OHM

Stichting Organisatie Hindoe Media heeft zondag tijdens een Vaderdagfeest in samenwerking met de Culturele Unie Suriname in verband met de herdenking van 146 jaar Hindoestaanse…

Delen:

Dronken bestuurder rijdt fietser dood

De 63-jarige fietser, Marlene Biharie, werd vanmorgen omstreeks 04.40 uur door een dronken autobestuurder doodgereden aan de Tourtonnelaan. Delen:

Delen:

Watersleuven Uitkijkpolder gerepareerd

Medewerkers van het onderdirectoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij hebben de afgelopen dagen diverse zandwegen te Uitkijkpolder in het district Saramacca…

Delen:

200 betaalbare woningen voor Coronie

Tijdens de massameeting van de Nationale Democratische Partij (NDP) in Coronie zondag gaf voorzitter Desi Bouterse een uiteenzetting over de woningbouwprojecten van de regering. Delen:

Delen:

Chotkan bezoekt OWT&C Coronie

De minister van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C), Vijay Chotkan, bracht afgelopen weekend een bezoek aan het personeel van de OWT&C Coronie. Delen:

Delen:

Ingezonden| Suriname kan nog welvarend worden

De Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) weet dat Suriname nog steeds rijk en welvarend kan worden, als de leidinggevenden ophouden om elk probleem als een…

Delen:
Scroll Up