De recent aangekondigde tariefaanpassingen van de Energie Bedrijven Suriname (EBS) hebben geleid tot kritiek van een prominente energiedeskundige, die wijst op verschillende problemen in de Surinaamse energie-infrastructuur en -beleid.
De heer “D”, een deskundige op het gebied van energie, heeft enkele cruciale punten aangehaald die de tariefsverhogingen van EBS in een ander daglicht plaatsen.
Volgens “D” factureert Staatsolie, een belangrijke speler in de Surinaamse energie-industrie, veel oneigenlijke zaken, waaronder een veel te hoge toeslag voor kapitaaluitgaven (capex).
Daarnaast wijst hij op het lage niveau van het water in het stuwmeer, waardoor er meer thermische energie nodig is, wat op zijn beurt de kosten voor energieopwekking verhoogt.
Hij benadrukt ook dat de tariefmethodologie in Suriname archaïsch en achterhaald is, en niet geschikt is voor een systeem met een groeiend aandeel van hernieuwbare energiebronnen, vooral gezien de seizoensgebonden vraag.
Verder vraagt “D” waar het energie-sectorplan van Suriname is en wat de langetermijnvisie is achter de tariefsverhogingen.
Hij verwijst naar rapporten van gerenommeerde instellingen zoals Jacobs, Ernst & Young en het IMF, waarin wordt gewezen op vele oneigenlijke kosten door de EBS.
Hij wil weten wat er met deze bevindingen wordt gedaan en waarom het bedrijfsleven opnieuw de zwaarste lasten moet dragen, terwijl het juist de motor is van economische groei.
Daarnaast uit “D” bezorgdheid over de afbouw van subsidies sinds 2020 en vraagt hij zich af wat het effect zal zijn van de recente tariefsverhogingen.
Hij bekritiseert ook de vermeende corruptie binnen EBS en Staatsolie met betrekking tot aansluitingen, wat het bedrijf veel geld kost.
Ook stelt hij vragen bij de prijs van hydro-energie en waarom deze zo hoog is in vergelijking met de kostprijs.
Tot slot vraagt de energie-expert zich af waarom het tarief nu al wordt verhoogd terwijl de financiën en de Wereldbank nog bezig zijn met een doorlichting van de EBS.
Hij roept op tot meer transparantie en verantwoording in het energiebeleid van Suriname, en tot een grondige herziening van de tariefmethodologie en de bedrijfsvoering van de EBS en Staatsolie om de energieprijzen voor de Surinaamse consumenten betaalbaar te houden en eerlijkheid in het systeem te waarborgen.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com