Einde aan export van inflatie: stevent USA af op grootste economische crisis?

9 juli 2009. De man die door voormalig president Ronald Reagan een “dolle hond” was genoemd, zit twee plaatsen verwijderd van president Barack Obama aan de pasta, tijdens een diner van de G8.

Moammar Khadaffi, gekleed in een kleurrijke outfit, met een rode en gouden sjerp over zijn schouder en een bijpassend hemd en broek in zwart en mandarijn, geeft niet alleen de pastasaus door aan Obama, hij zal enkele uren later handenschuddend met de Amerikaanse president worden gefotografeerd.

Twee jaren later is Khadaffi dood: vermoord als een dolle hond, door troepen die werden gesteund door de G8-vrienden met wie hij de pastasaus had gedeeld.

Nixon’s papier

In 1944 sloten 44 landen een financieel-economisch akkoord in de Amerikaanse stad Bretton Woods. Afgesproken werd dat de waarde van alle valuta zou worden bepaald tegen de Amerikaanse dollar, en die van de dollar zou worden gekoppeld aan goud.

President Nixon maakte een einde aan deze afspraak door de dollar los te koppelen van goud. Dit had enorme gevolgen voor de wereldeconomie.

De dollar heeft sindsdien geen echte waarde omdat het een fiat valuta was geworden: de waarde werd voortaan niet door goud, maar door afspraken bepaald.

Vraag

Tegenwoordig verloopt de internationale handel bijna volledig (70 tot 90%) in dollars. Centrale banken over de hele wereld moeten daarom enorme hoeveelheden dollars aanhouden, waardoor de vraag naar dollars eveneens enorm is.

Hiermee is echter ook de hele wereld afhankelijk van wat met de dollar gebeurt. Iedere keer wanneer de Amerikaanse Federal Reserve System  (een privé-onderneming, meestal: Federal Reserve, vaak ook: Fed) besluit dollars bij te drukken, daalt in alle landen de waarde van hun dollarvoorraad.

Dit effect wordt vaak genoemd: de export van de Amerikaanse inflatie. De Fed kan naar believen dollars bijdrukken zonder heel erg bang te zijn voor binnenlandse inflatie, omdat die wordt weggeschoven naar buitenlandse schouders.

Amerikaanse inflatie

Dat kan veranderen wanneer landen zouden besluiten hun internationale handel niet meer in dollars te betalen: hun behoefte aan de Amerikaanse valuta zal dan dalen, waardoor de Amerikaanse inflatie binnen de VS blijft.

Het grootste gevaar bij dit scenario ligt voor de VS in de petrodollar: dagelijks worden miljarden Amerikaanse dollars over tafel geschoven om onze honger naar olie te stillen.

Neem bijvoorbeeld de schijnbaar onaantastbare positie van Saoedi-Arabië – die is terug te voeren op een afspraak met Amerika: bescherming van het koningshuis zolang de Saoedi’s hun olie in dollars afrekenen.

Geheime afspraken

“Het basiskader was opvallend eenvoudig. De VS zouden olie kopen uit Saoedi-Arabië en het koninkrijk militaire hulp en apparatuur leveren.

In ruil daarvoor zouden de Saoedi’s miljarden van hun petrodollar-inkomsten terugstorten in schatkistcertificaten en de Amerikaanse uitgaven financieren” schrijft Bloomberg over een tot onlangs geheime deal die Henry Kissinger sloot met de Arabieren. 

 

De dood van Moammar Khadaffi, die enkele maanden nadat hij met alle wereldleiders lachend voor camera’s poseerde door diezelfde leiders werd geëlimineerd, had alles te maken met zijn voornemen de petrodollar te laten vallen, denken sommige analisten.

Olie-oorlogen

Hetzelfde zou gelden voor andere oorlogen en machtswisselingen – zie Syrië en de dood van Saddam Hoessein – in dezelfde regio: die zouden allemaal zijn geïnstigeerd om de petrodollar te beschermen.

 

Alan Greenspan, die twee decennia voorzitter was van de Fed, zei in zijn memoires dat de Irakoorlog – die aan minstens 1,2 miljoen mensen het leven kostte – “voornamelijk om olie ging”.

Val van de dollar

De val van de dollar zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse burger. Een eerste mogelijke gevolg is dat de dollar devalueert.

Hierdoor zullen de prijzen voor brandstoffen en grondstoffen sterk stijgen, spaartegoeden verliezen hun waarde, en de vraag naar goederen zal dalen.

De dalende vraag zal leiden tot werkloosheid en de VS zal afstevenen op een van de ergste economische crises in zijn bestaan.

Voldoende redenen om landen binnen te vallen en democratisch gekozen regeringen ten val te brengen: de redding van de dollar heiligt alle middelen.

Foto: simon gray

Meer nieuws

Vooraanmelding HBO-ambtenaren gestart

De vooraanmeldingen voor de opleiding Bestuurskunde en Overheidsmanagement zijn begonnen en loopt tot en met 24 oktober. Ambtenaren die de Voortgezette Algemene Ambtenaren Opleiding (V.A.A.O.)…

Geen aandacht voor slachtoffertjes Saoedi’s:

Kinderen van Jemen hopen op zelfde internationale reactie als bij Khashoggi-incident   In augustus eiste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties een “geloofwaardig en transparant…

Politieambtenaar neergeschoten

Een politieagent is vanmorgen omstreeks 07.10 uur aan de Martin Luther Kingweg (MLK) neergeschoten door vermoedelijk een rover. De politieman die op de motorfiets het…

Algehele afsluiting Coesewijnebrug

De herstelwerkzaamheden aan de Coesewijnebrug en de toerit die aan weerskanten leidt naar de brug zijn eerder dan gepland vergevorderd, waardoor nu een aanvang zal…

Moskeegangers jarenlang weg kwijt

Trouwe bezoekers van de moskee in het Turkse dorp Sugoren kwamen tot een schokkende ontdekking: zij baden al 37 jaren in de verkeerde richting. Bij…

ASHU hekelt onrust in houtsector

In een open brief aan de regering en met name de minister van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeleid, vraagt de Algemene Surinaamse Hout Unie (ASHU)…

Rijstbedrijf te Wageningen maakt doorstart

Het rijstbedrijf te Wageningen bekend als SML maakte gisteren onder de naam WSG-Rijstfabriek Wageningen een doorstart. President Desire Bouterse was vergezeld van een regeringsdelegatie aanwezig…

BaZo-kaarten verstrekt in Wageningen

De bewoners van Wageningen zijn woensdag in hun eigen district voorzien van Basiszorg(BaZo) kaarten. President Desi Bouterse die ook aanwezig was tijdens dit bijzonder moment,…

NH viert 60-jarig bestaan met expo

Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) zal door middel van een expo gedurende drie dagen laten zien welke rol zij vervult binnen de samenleving. Deze…

15-jarige voetganger doodgereden

De 15-jarige Fernando Schattevo werd woensdagmiddag doodgereden aan de Oost-Westverbinding. De jongen die de straat overstak, werd ter hoogte van km 35 geschept door een…

Pand te Latour gesloopt door OWT&C

De afdeling Bouw – en Woningtoezicht (BWT) van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie heeft sloopwerkzaamheden verricht in het resort Latour. De werkzaamheden…

Personeel SBB in actie

Sinds dinsdag omstreeks 9.00 uur is het personeel van Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) overgegaan tot actievoeren. Aanleiding voor de actie zijn de CAO-onderhandelingen die…

Scroll Up