Einde aan export van inflatie: stevent USA af op grootste economische crisis?

9 juli 2009. De man die door voormalig president Ronald Reagan een “dolle hond” was genoemd, zit twee plaatsen verwijderd van president Barack Obama aan de pasta, tijdens een diner van de G8.

Moammar Khadaffi, gekleed in een kleurrijke outfit, met een rode en gouden sjerp over zijn schouder en een bijpassend hemd en broek in zwart en mandarijn, geeft niet alleen de pastasaus door aan Obama, hij zal enkele uren later handenschuddend met de Amerikaanse president worden gefotografeerd.

Twee jaren later is Khadaffi dood: vermoord als een dolle hond, door troepen die werden gesteund door de G8-vrienden met wie hij de pastasaus had gedeeld.

Nixon’s papier

In 1944 sloten 44 landen een financieel-economisch akkoord in de Amerikaanse stad Bretton Woods. Afgesproken werd dat de waarde van alle valuta zou worden bepaald tegen de Amerikaanse dollar, en die van de dollar zou worden gekoppeld aan goud.

President Nixon maakte een einde aan deze afspraak door de dollar los te koppelen van goud. Dit had enorme gevolgen voor de wereldeconomie.

De dollar heeft sindsdien geen echte waarde omdat het een fiat valuta was geworden: de waarde werd voortaan niet door goud, maar door afspraken bepaald.

Vraag

Tegenwoordig verloopt de internationale handel bijna volledig (70 tot 90%) in dollars. Centrale banken over de hele wereld moeten daarom enorme hoeveelheden dollars aanhouden, waardoor de vraag naar dollars eveneens enorm is.

Hiermee is echter ook de hele wereld afhankelijk van wat met de dollar gebeurt. Iedere keer wanneer de Amerikaanse Federal Reserve System  (een privé-onderneming, meestal: Federal Reserve, vaak ook: Fed) besluit dollars bij te drukken, daalt in alle landen de waarde van hun dollarvoorraad.

Dit effect wordt vaak genoemd: de export van de Amerikaanse inflatie. De Fed kan naar believen dollars bijdrukken zonder heel erg bang te zijn voor binnenlandse inflatie, omdat die wordt weggeschoven naar buitenlandse schouders.

Amerikaanse inflatie

Dat kan veranderen wanneer landen zouden besluiten hun internationale handel niet meer in dollars te betalen: hun behoefte aan de Amerikaanse valuta zal dan dalen, waardoor de Amerikaanse inflatie binnen de VS blijft.

Het grootste gevaar bij dit scenario ligt voor de VS in de petrodollar: dagelijks worden miljarden Amerikaanse dollars over tafel geschoven om onze honger naar olie te stillen.

Neem bijvoorbeeld de schijnbaar onaantastbare positie van Saoedi-Arabië – die is terug te voeren op een afspraak met Amerika: bescherming van het koningshuis zolang de Saoedi’s hun olie in dollars afrekenen.

Geheime afspraken

“Het basiskader was opvallend eenvoudig. De VS zouden olie kopen uit Saoedi-Arabië en het koninkrijk militaire hulp en apparatuur leveren.

In ruil daarvoor zouden de Saoedi’s miljarden van hun petrodollar-inkomsten terugstorten in schatkistcertificaten en de Amerikaanse uitgaven financieren” schrijft Bloomberg over een tot onlangs geheime deal die Henry Kissinger sloot met de Arabieren. 

 

De dood van Moammar Khadaffi, die enkele maanden nadat hij met alle wereldleiders lachend voor camera’s poseerde door diezelfde leiders werd geëlimineerd, had alles te maken met zijn voornemen de petrodollar te laten vallen, denken sommige analisten.

Olie-oorlogen

Hetzelfde zou gelden voor andere oorlogen en machtswisselingen – zie Syrië en de dood van Saddam Hoessein – in dezelfde regio: die zouden allemaal zijn geïnstigeerd om de petrodollar te beschermen.

 

Alan Greenspan, die twee decennia voorzitter was van de Fed, zei in zijn memoires dat de Irakoorlog – die aan minstens 1,2 miljoen mensen het leven kostte – “voornamelijk om olie ging”.

Val van de dollar

De val van de dollar zou ernstige gevolgen kunnen hebben voor de Amerikaanse burger. Een eerste mogelijke gevolg is dat de dollar devalueert.

Hierdoor zullen de prijzen voor brandstoffen en grondstoffen sterk stijgen, spaartegoeden verliezen hun waarde, en de vraag naar goederen zal dalen.

De dalende vraag zal leiden tot werkloosheid en de VS zal afstevenen op een van de ergste economische crises in zijn bestaan.

Voldoende redenen om landen binnen te vallen en democratisch gekozen regeringen ten val te brengen: de redding van de dollar heiligt alle middelen.

Foto: simon gray

Meer nieuws

Basistraining vogelkenner in Coronie

Vier dagen lang konden geïnteresseerden een basistraining vogelkenner in Coronie volgen. Deze training werd verzorgd in het Cultureel Centrum Coronie door Marchal Lingaard onder leiding…

Onoribobestuur constateert fraude

Het bestuur van de Vereniging Plantage Onoribo (VPO) wordt al geruime tijd geconfronteerd met huurovereenkomsten en grondtoestemmingsbrieven waarbij er gebruikt is en zeer waarschijnlijk wordt…

Communicatieweek gelanceerd in TBL Cinemas

Maandag werd het startsein gegeven voor de Communicatieweek in Suriname. Het Centrum voor Communicatie & Public Relations (CCPR), organiseert tweejaarlijks groots, diverse activiteiten in Suriname…

Aangeboden | De smaak van… Italië?

Wie ‘pizza’ zegt, denkt vrijwel automatisch aan Italië. Het is een gerecht dat inmiddels de hele wereld veroverd heeft en dat vrijwel door een ieder…

Bromfietser dood na aanrijding

Een bromfietser is vanmiddag tegen 16.00 uur om het leven gekomen na een aanrijding op de hoek van de Waaldijk – en de Prinsenstraat. De…

Interdepartementale samenwerking tussen LVV en ATM

De ministeries LVV en Arbeid hebben vorige week gesprekken gevoerd voor een interdepartementale samenwerking. Een delegatie onder leiding van Rowen Noredjo, onderdirecteur Arbeidsmarkt, die tevens…

Ontsluiting dorpen Coeroeni en Amatopo

Er is een aanvang gemaakt met het openkappen van een pad door het tropisch oerwoud vanuit het dorp Coeroeni gelegen nabij de Coeroenirivier naar het…

Scroll Up